Udland

Tidligere svensk statsminister Thorbjörn Fälldin er død

Thorbjörn Fälldin var statsminister i Sverige i to omgange i årene mellem 1975 og 1982.

Den tidligere svenske statsminister Thorbjörn Fälldin er død, bekræfter Centerpartiet over for det svenske nyhedsbureau TT. Han blev 90 år.

Thorbjörn Fälldin var leder af Centerpartiet, og han var Sveriges statsminister i to perioder i sammenlagt fem år mellem 1976 og 1982.

Landmanden fra Ångermanland satte sig efter valget i 1976 i spidsen for den første borgerlige regering i Sverige siden 1936.

Vandt over Olof Palme

Ved valgkampen i 1976 blev Fälldin statsminister Olof Palmes direkte konkurrent.

Valgkampen handlede primært om atomkraft, som Fälldin var stærk modstander af, og de politiske uenigheder resulterede i flere drabelige tv-debatter. Fälldin endte med at vinde regeringsmagten.

Paradoksalt nok endte regeringen dog med at falde i 1978 på grund af uenigheder om netop energipolitikken. Men ved valget i 1979 blev Fälldin igen valgt som statsminister - denne gang af en trepartiregering.

Her var det dog skattespørgsmålet, der opløste regeringen, og i 1981 dannede Centerpartiet og Folkepartiet en koalitionsregering.

Besøgte Kina og stod imod Sovjet

Ved valget i 1982 mistede Fälldin dog magten til Socialdemokraterne, og han kom aldrig til magten igen.

I sin regeringstid nåede Thorbjörn Fälldin at blive den første svenske statsminister, der besøgte Kina. Og i 1981 blev han også kendt for ordene "Hold grænsen!", da en sovjetisk ubåd krænkede svensk farvand og stødte på grund tæt på flådebasen Karlskrona.

I 14 år var han leder af Centerpartiet frem til 1985.