Donald Trump

Michael Moore: Fem grunde til at Trump vinder valget

Den venstreorienterede filmskaber Michael Moore er ikke glad for det, men han er sikker på, at Donald Trump bliver USA's næste præsident.

- Præsident Trump. Kom nu, sig det bare, for du kommer til at sige det de næste fire år. PRÆSIDENT TRUMP.

Ordene er skrevet af Michael Moore, den åbent venstreorienterede filmskaber, der står bag dokumentarfilm som 'Bowling for Columbine', 'Fahrenheit 9/11' og 'Sicko'.

Og de er langt fra skrevet med begejstring. Faktisk mener Moore, at det vil være en decideret katastrofe, når 'denne elendige, dumme og farlige deltidsklovn og fuldtidssociopat' indtager Det Hvide Hus.

Nyhedssitet Fivethirtyeight laver løbende forudsigelser af valget, og de spår Trump 45,7 procents chance for at vinde, hvis der var valg i dag.

Men Michael Moore er ikke i tvivl om, at det vil ske. På sin hjemmeside michaelmoore.com har han skrevet fem grunde til, at Trump vil besejre Hillary til november.

Michael Moores fem grunde til, at Trump vinder valget

 1. Midtvestens matematik

  Den første, og måske vigtigste, grund til Trump-sejr er ifølge Michael Moore fire stater i det industritunge Rustbælte: Michigan, Ohio, Pennsylvania og Wisconsin.

  Det er fire traditionelle blå stater, det vil sige stater vundet af demokraterne.

  Men Michael Moore tror, at Trump vil gå benhårdt efter de stater, der i høj grad består af mennesker i arbejderklassen. Her vil Trump gå efter Hillary på frihandelsaftaler som NAFTA og TPP, som hun har stemt for, og som har kostet mange jobs i de stater.

  Hvorfor er de fire stater så vigtige? Det er de, fordi de tilsammen har 64 valgmænd - to flere end de 62, Barack Obama slog Mitt Romney med i 2012. Kan Trump lykkes med at vende de fire stater fra blå til rød, er de mere traditionelle svingstater som Florida, Virginia og Colorado fuldstændig ligegyldige.

  Og det er ikke helt utænkeligt, at de fire stater kan vendes. Alle fire har siden 2010 valgt en republikansk guvernør.

  - Og det er sådan, det vil ske til november, fastslår Michael Moore.

 2. Sure hvide mænd

  Trump har et stort overtag blandt hvide mænd, og netop denne gruppe vil stemme i stort tal til november, mener Michael Moore.

  Årsagen? Efter otte år med en sort præsident, vil mange ikke kunne bære otte år med en kvinde.

  - Der er en følelse af, at magten er gledet dem af hænde. Det her monster, feminazien, der som Trump siger 'bløder ud af øjnene eller hvor end hun nu bløder', har overvundet os. Sådan tænker 'den truede hvide mand', mener Moore.

 3. Hillarys problem

  - Lad os indse det: Vores største problem er ikke Trump, det er Hillary, skriver Michael Moore.

  Han henviser til, at næsten 70 procent af de amerikanske vælgere kalder hende utroværdig og uærlig. Samtidig er hendes status som en meget etableret karrierepolitiker i strid med befolkningens ønsker.

  - Entusiasmen er der bare ikke. Der er ingen demokrater, og da slet ingen uafhængige vælgere, der vågner op 8. november og glæder sig til at styrte ud og stemme på Hillary, lyder det fra Moore.

  Han understreger, at han mener, at Hillary ville vinde kæmpestort, hvis alle amerikanere stemte fra deres sofa.

  - Men sådan fungerer det ikke. Folk skal rent faktisk ud og stemme, mange steder skal de stå i kø for det, mange steder er stemmeprocenten under 50. Og hvem har de mest motiverede og inspirerede vælgere? Det kender du godt svaret på.

 4. De deprimerede Sanders-vælgere

  Mange har ment, at de mange demokratiske vælgere, der støttede op om Bernie Sanders, ikke gider stemme på Hillary. Måske vil de endda stemme på Trump som en slags proteststemme?

  Den køber Michael Moore ikke. Han er sikker på, at Sanders-entusiasterne, som han selv er en af, vil stemme på Hillary. Men de vil ikke være begejstrede for at gøre det, og derfor vil de ikke gøre noget særligt for at sikre Hillary sejren.

  - Det bliver det, man kalder en deprimeret stemme. De vælgere vil ikke melde sig som frivillige, de vil ikke slæbe fem venner med han til stemmestedet, skriver Michael Moore.

  Mange af Sanders' støtter vil derfor blive hjemme eller stemme på en helt tredje kandidat i skuffelse over, at Sanders' navn ikke er på stemmesedlen.

  - At vende tilbage til Clinton-æraen vil for de unge være lige som pludselig at skulle betale for musik eller bruge MySpace eller bære rundt på en kæmpestor telefon.

 5. Jesse Ventura-effekten

  Jesse Ventura med tilnavnet 'the body' vandt i 1998 guvernørvalget i Minnesota. Et valg, den tidligere wrestler ikke ligefrem var favorit i.

  Han har lagt navn til det, Michael Moore kalder Jesse Ventura-effekten, som kort sagt går ud på, at ellers besindige mennesker stemmer på nogle vanvittige ting for at lave rav i den.

  - Man skal ikke undervurdere, hvor mange, der føler sig som skabsanarkister, når man er i den private stemmeboks. Millioner vil stemme på Trump, selvom de er uenige med ham, bare fordi de kan. Bare fordi det vil skabe postyr eller gøre mor og far vrede, skriver Michael Moore.