Amnesty: Tyrkiet udsætter kupmistænkte for tortur

Der er beviser for, at anholdte efter kupforsøget i Tyrkiet er blevet slået og voldtaget, siger Amnesty.

Amnesty International siger, at der er "troværdige beviser" på, at nogle af de anholdte i kølvandet på det fejlslagne kupforsøg i Tyrkiet udsættes for tortur og anden form for mishandling.

Menneskerettighedsorganisationen siger, at nogle af de anholdte blandt andet er blevet slået og voldtaget i såvel officielle som "uofficielle" fængsler i Tyrkiet.

Desuden er der meldinger om, at politiet i hovedstaden Ankara og storbyen Istanbul har holdt fanger i "smertefulde stillinger" i op til 48 timer af gangen.

Flere fanger er ifølge Amnesty International blevet nægtet vand, mad og medicin, og der er blevet udsat for trusler og verbal mishandling.

Stillet for dommer i blodplettet tøj

Advokater har beskrevet over for menneskerettighedsorganisationen, hvordan nogle af de anholdte har været stillet for en dommer iført blodplettet tøj.

Andre anholdte har været i så elendig psykisk tilstand ved fremstillingen, at en har forsøgt at kaste sig ud af et vindue på sjette sal, og en anden har banket sit hoved ind i væggen igen og igen, oplyser en advokat.

- Tyrkiet er forståeligt nok bekymret over sikkerheden lige nu, men ingen omstændigheder kan nogensinde retfærdiggøre tortur og anden mishandling eller vilkårlig frihedsberøvelse, siger John Dalhuisen, der er leder af Amnestys Europa-kontor.

Højtstående embedsmand afviser

En højtstående embedsmand i Tyrkiet afviser organisationens beskyldninger om tortur.

- Tanken om at Tyrkiet, et land der søger medlemskab af EU, ikke respekterer loven, er absurd, siger embedsmanden til nyhedsbureauet AFP.

- Vi afviser beskyldningerne og opfordrer organisationer til at rapportere objektivt om de juridiske tiltag mod mennesker, der med koldt blod dræbte næsten 250 civile, siger kilden.

Over 10.000 mennesker er blevet anholdt i kølvandet på det fejlslagne kupforsøg mod præsident Recep Tayyip Erdogan 15. juli. Af dem er størstedelen soldater.