Kupforsøg i Tyrkiet

Svenskere opfordres til at angive Gülen-tilhængere til Erdogan

Borgere i Sverige opfordres til at ringe til et telefonnummer, hvor man kan angive tyrkere, der støtter den kup-anklagede Fethullah Gülen.

Efter det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet leder præsident Erdogan nu efter personer, der støtter den mand, der menes at stå bag kuppet, Fethullah Gülen.

Ifølge Sveriges Radio florerer der beskeder på blandt andet Facebook, der "opfordrer alle til at indberette enkeltpersoner, organisationer og institutioner, der støtter eller finansierer Fethullah Gülens terrororganisation i landet eller i udlandet."

Sveriges Radio har ringet til det telefonnummer, som er tilknyttet beskeden. Det viser sig at føre til president Erdogans kontorer, hvor Sveriges Radio bekræftes i, at man søger de nævnte oplysninger - også gerne om svenskere.

- Personligt finder jeg det bare naturligt, at den tyrkiske stat viser interessere i sådanne aktiviteter i Sverige, siger Tyrkiets ambassadør Kaya Türkmen til Sveriges Radio.

- De de bor udenlands giver dem ikke immunitet fra ansvar.

Kan være sket i andre lande

Den svenske folkeretsekspert Ove Bring mener ifølge Sverige Radio, at opfordringen kan være ulovlig "flygtningespionage".

- Dette kan være en form for ulovlig efterretningsvirksomhed, for hvis folk er bragt i fare ved denne indsamling af oplysninger, bliver det en overtrædelse af svensk lovgivning, siger han og henviser til, at det svenske udenrigsministerium kunne indkalde den tyrkiske ambassadør til en alvorlig samtale for at understrege sagens alvor.

Han går også ud fra, at lignende episoder kan ske i andre europæiske lande end Sverige.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er 60.000 mennesker enten suspenderet, fyret eller beordret retsforfulgt af præsident Erdogan efter kupforsøget. Erdogan har åbent erklæret, at han mener, at Fetullah Gülen står bag forsøget på at vælte ham.

Tyrkiet har ønsket Gülen udleveret fra USA, hvor han befinder sig.