Udland

Fem år efter Utøya svigter Norge kampen mod ekstremisme

Ifølge den norske statsminister skal nordmændene vaccinere den næste generation mod ekstremisme.

Fredag 22. juli er det præcis fem år siden, at Anders Behring Breivik angreb Norge.

Ifølge landets konservative statsminister, Erna Solberg, er Norge stadig det samme land, som blev offer for ekstremisten Breiviks attentat.

Solberg mener dog ikke, at nordmændene har været gode nok til at tage kampen mod ekstremisme, siger hun til det norske nyhedsbureau NTB.

- Efter lidt tid forsvandt emnet fra dagsordenen. Og vi har efterfølgende set mere ekstreme holdninger i forbindelse med migrationsbølgen og terror i andre lande. På den måde har vi været lidt naive, siger Solberg.

Med en bilbombe på 950 kilo sprængte Breivik huller i seks ministerier i Oslo, hvorefter højreekstremisten forklædt som politimand skød dusinvis af unge politiske aktive på øen Utøya.

I løbet af knap tre timer mistede 77 livet i det værste angreb mod Norge i nyere tid. Ifølge Breivik blev angrebet udført i "nødværge" for at redde Norge og Europa fra islam.

Vi skal diskutere radikalisering

Og selv om man skulle tro, at et ekstremistisk angreb ville få nordmændene til at deltage hårdnakket i kampen mod ekstremisme, så mener Solberg, at man skal blive bedre, hvis man skal ekstremismen til livs.

- Det afhænger af, hvor gode vi er til at imødekomme og diskutere radikalisering og ekstremisme, siger Solberg og fortsætter:

- Og så afhænger det af, om vi lykkes med at vaccinere den næste generation mod ekstremisme, og fortælle dem, som ikke oplevede 22. juli, at dette ikke er noget, som kommer udefra, men også kan vokse i vores eget hjem.

Erna Solberg mener, at debatten på internettet kan være et tilløb til ekstreme holdninger, og hun siger, at islamistiske angreb i Europa har bidraget til nordmændenes frygt og en hårdere tone på nettet.

- Der opstod en helt anden retorik på nettet, da den islamistiske terror kom nærmere. Det er en form for terror, som vi ikke har oplevet på egen hånd, og som passer bedre ind i argumentationen hos dem, der bruger hadsk sprog, siger Solberg.

Over hele Norge vil der fredag være 22. juli-markeringer. Det største arrangement finder sted i Oslo, hvor blandt andre det norske kronprinspar, statsminister Erna Solberg og Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg vil deltage.