Donald Trump tordnede fra talerstolen: Men her talte han usandt
Så skete det. Donald Trump er formelt og officielt præsidentkandidat for Republikanerne til efterårets valg.
- Venner, delegerede og med-amerikanere. Jeg accepterer ydmygt og taknemmeligt jeres nominering til præsidentposten i USA.
Sådan lød de første ord fra Donald Trump, da han i en time og 15 minutter lang tale, sagde de første ord som Republikanernes officielle præsidentkandidat.
Talen var ventet med spænding, og den blev fulgt med interesse verden over.
Blandt andet af redaktør og forfatter til en bog om Donald Trump, Lars Trier Mogensen.
- Det er opsigtsvækkende at se, hvor meget han spiller på folks frygt og frustration. Donald Trump skiller sig meget markant ud, ved at have et meget dystert dommedagsagtigt billede af verden, siger Lars Trier Mogensen.
USA-analytiker og lektor på Syddansk Universitet, Niels Bjerre-Poulsen deler den opfattelse.
- Han talte i meget mørke vendinger om en nation, der nærmest er på randen af anarki, og hvor mordraten stiger, siger han.
Kan det nu også passe?
Talen er blevet faktatjekket og gennemgået for fejl, og nogle af Donald Trumps skræmmeeksempler er blevet gransket. Flere viser sig ikke at holde vand.
Mordraten i landet er faldet, og den er mere end halveret i perioden 1980 til 2014, skriver vox.com
Trump henviser også til en undersøgelse, der viser, at kriminaliteten i 56 storbyer i USA er steget med 17 procent, men forskeren bag undersøgelsen har selv gentagne gange sagt, at undersøgelsen ikke nødvendigvis giver et korrekt billede af hele landet, skriver vox.
Ifølge Donald Trump skulle antallet af dræbte politibetjente være steget med næsten 50 procent siden sidste år. Det tal kan de dog ikke genkende ved nyhedsbureauet AP, der også har gennemgået talen. Antallet af dræbte betjente er steget fra 62 til 67. Det er en stigning på 8 procent.
Trump nævner også, at 180.000 illegale immigranter med plettet straffeattest går frit rundt i landet. Det tal passer til gengæld, skriver vox.
De forkerte udsagn behøver dog ikke nødvendigvis at betyde noget særligt negativt for Donald Trump, der er kommet med det ene mere kontroversielle forslag efter det andet, og flere gange været på kant med sandheden, i valgkampen indtil videre, uden at det har påvirket ham negativt.
Talte til den fyrede
Donald Trump talte også om og til mange af de mennesker, der har mistet deres arbejde. Til sidst i sin tale, pegede Donald Trump på publikum og sagde: "Jeg er jeres stemme."
- Han gjorde meget ud af at tale mod frihandel, tale til de arbejdere, som har mistet deres arbejde på grund af globaliseringen. Han vil genskabe storhed, han talte om handelsunderskud som et problem. Det er meget anderledes, end hvad der traditionelt har været republikansk politik, siger Niels Bjerre-Poulsen.
En af grundene til at Donald Trump, der selv er milliardær, formår at fange interessen ved arbejdsløse og frustrerede vælgere er hans måde at tale på, mener Lars Trier Mogensen.
- I en situation, hvor folk er så frustrerede, og hvor vi har så stor politikerlede, så betyder det enormt meget, at han kan sætte sig selv i scene som outsideren, og det formår han dels med sproget, som den første ting, den næste er at han ofte kommer med fuldstændig skøre forslag, som alle klogeågerne og eksperterne afviser og siger, " det kan ikke lade sig gøre", og dermed viser han også, at han har en ny måde at tænke på - at han kan gøre tingene anderledes. Endelig har han, med sine erfaringer fra reality-tv, lært at bruge en koreografi, hvor der hele tiden er drama, siger Lars Trier Mogensen.
- Det, der er nøglen til at forstå hans succes, det er, at han formår, både med sin form og med sit indhold, at adressere de frustrationer, folk har, og tale til en stor vælgergruppe, som normalt ikke stemmer, siger Lars Trier Mogensen
Er det nok til sejren?
Det er normen på konventer i de amerikanske partier, at kandidaterne internt i partiet forsones og opfordrer til fælles opbakning. Det har dog på ingen måde været tilfældet på Republikanernes konvent, hvor flere prominente politikere blev væk, og der undervejs blev arbejdet direkte imod, at Trump skulle modtage nomineringen. Men hvor Trump ikke selv så ud til at kunne samle der republikanske parti, så er det faktisk paradoksalt nok modstanderen hos Demokraterne, Hillary Clinton, der kunne det.
- Hillary Clinton samlede partiet. Hvis der var én ting, Republikanerne har kunnet blive enige om på det her konvent, så er det, at Hillary Clinton hører hjemme i fængsel, eller at de i hvert fald hellere vil have Trump end hende, siger lektor ved Syddansk Universitet, Niels Bjerre-Poulsen.
- Man kan sige, at hans tale forsøgte i hvert fald at gribe ud til alle grupper. Ser vi konventet samlet, så var der i hvert fald større samling i partiet efter end før, siger Niels Bjerre-Poulsen og fortsætter:
- Indtil videre ser det ud til, at den tale slap han måske meget godt fra, men vi ved det ikke, før vi ser stemmeprocenterne blandt Republikanerne, når vi kommer frem til november.