Udland

Ukrainsk mand anholdt: Mistænkes for at stå bag verdens største pirat-tjeneste på internettet

The Pirate Bay var i mange år nok den mest kendte side til ulovlig download. Kickass Torrents fungerede på samme måde. TV 2 / TV 2

En ukrainer menes at stå bag populær fildelingstjeneste. Manden er onsdag blevet anholdt i Polen.

Polske myndigheder har onsdag anholdt en 30-årig ukrainsk mand, der menes at stå bag verdens i dag største ulovlige fildelingstjeneste på internettet.

Samtidig er manden blevet sigtet for internetpirateri i USA, oplyser USA's justitsministerium på sin hjemmeside. Amerikanerne vil nu forsøge at få ukrainske Artem Vaulin udleveret fra Polen.

USA mistænker blandt andet Vaulin for at have forbrudt sig mod ophavsrettigheder og regler om hvidvask.

Mere end 50 mio. besøgende

Den 30-årige ukrainer menes at stå bag Kickass Torrents, hvor film, spil og musik for milliarder af kroner ulovligt kan downloades.

Ifølge de amerikanske anklagere har materialet i alt en værdi af "godt over en milliard dollar". Det svarer til mere end 6,8 milliarder kroner.

Kickass Torrents skulle have flere end 50 millioner unikke besøgende hver måned. Det gør siden til den 69. mest besøgte hjemmeside på hele internettet ifølge sigtelsen mod manden.

Server placeret i Chicago

Piratsiden er tilgængelig på omkring 28 forskellige sprog, menes at have en værdi på over 54 millioner dollar og tjener angiveligt mellem 12,5 og 22,3 millioner dollar årligt i reklameindtægter.

Domstole i adskillige lande har forsøgt at blokere siden. Det gælder blandt andet i Danmark, lyder det.

Når amerikanerne er interesserede i at få fat i Artem Vaulin, skyldes det blandt andet, at en af serverne bag siden er eller har været placeret i Chicago.

- Cyberkriminelle kan flygte, men ikke gemme sig

Leslie R. Caldwell, leder af det amerikanske justitsministeriums afdeling for kriminalitet, mener, at ukraineren har været med til at påføre kunstnere og den kreative verden stor skade.

- I et forsøg på at omgå myndighederne benyttede Vaulin angiveligt servere placeret i lande rundt omkring i verden og flyttede sine domæner på grund af gentagne beslaglæggelser og civile sagsanlæg. Hans anholdelse i Polen viser dog igen, at cyberkriminelle kan flygte, men de kan ikke gemme sig, siger Caldwell.