Udland

Hollande giver May et valg: Fri rejse eller mindre handel

Et svært punkt i forhandlinger bliver britisk ønske om både adgang til EU-marked og begrænset EU-indvandring.

Frankrigs præsident, François Hollande, siger til den britiske premierminister, Theresa May, at hendes land må vælge imellem at lade europæere rejse frit ind i Storbritannien og begrænset handel med EU.

- Det er det mest afgørende punkt. Storbritannien må vælge, om landet vil blive i det indre marked og acceptere fri bevægelighed eller have en anden status, siger Hollande efter et møde med May torsdag aften i Paris.

Theresa May gentager efter mødet med den franske præsident, at hun er forpligtet til at sørge for, at migration fra de øvrige EU-lande begrænses, når hun skal forhandle den britiske udtræden af EU.

- Det britiske folks budskab, da de stemte for , at Storbritannien skal forlade EU, var meget tydeligt, at vi skal indføre en form for kontrol af indrejsen fra EU-lande til Storbritannien, siger May.

- Regeringen bør levere på det område for det britiske folk, understreger hun.

Vanskelig forhandling forude

Både May og Hollande er enige om, hvad der bliver noget af det vanskeligste i de kommende forhandlinger om britisk udtræden af EU. Det bliver Storbritanniens ønske om både at forblive en del af EU's indre marked og at reducere indvandringen fra EU.

May kæmpede i sin tid som indenrigsminister med at begrænse indvandringen til Storbritannien.

Hun vil efter torsdagens møde med Hollande ikke umiddelbart sige, hvordan hun vil balancere hensynet til befolkningens krav om færre indvandrere med erhvervslivets ønske om adgang til de 500 millioner forbrugere i resten af Europa.