Donald Trump

Faktatjek: Fem usandheder fra talerstolen på republikanernes konvent

Amerikanske medier har faktatjekket talerne på republikanernes konvent og fundet flere usandheder.

Der har været flere end 75 taler på de første tre dage af republikanernes konvent i Cleveland i Ohio. Mest opmærksomhed har talen som Donald Trumps hustru, Melania Trump, fået på grund af de mange sammenfald med Michelle Obamas tale fra 2008. 

Men flere af de store amerikanske medier som ABC News, The New York Times og Washington Post har gennemgået de mange taler med en tættekam, og de har fundet flere eksempler hvor både republikanske politikere og Trumps familiemedlemmer har omgået sandheden og kommet med påstande, der ikke har kunnet holde til et faktatjek.

Her er fem eksempler på usandheder, der er kommet fra talerstolen på konventet.

Donald Trump har tilsidesat sine virksomheder for at deltage i kampen om præsidentposten

I hyldesttalen til sin far roste Eric Trump faren for at have tilsidesat sine virksomheder for at koncentrere sig om præsidentvalgkampen.

- Min far traf den modige beslutning at tilsidesætte sit firma, som han har viet sit liv til. Han tilsidesatte et globalt brand, der er ensbetydende med succes og kvalitet, og som ganske enkelt bare er det bedste, lød det fra Trumps søn.

Men det passer bare ikke. Donald Trump har ikke overdraget sine kommercielle aktiviteter til andre personer. Han forsætter med at engagere sig i virksomhedernes retssager. Trump har holdt pressemøder, hvor han navngav sine produkter som vin, bøf og kildevand. Og for en lille måned siden var han i Skotland for at promovere sin golfbane her.

Obama-regeringen lader IS-terrorister komme ind i landet sammen med flygtninge

Senator Ted Cruz, der længe kæmpede i primærvalgene mod Trump om at blive partiets præsidentkandidat, holdt en tale, der nok mest af alt vil blive husket for, at Cruz ikke kom med sin støtte til Trump, hvilket fik de delegerede i salen til at buhe af ham. Men Cruz kom også med flere usandheder i sin tale. 

- Vi har fortjent et indvandringssystem, der sætter USA først, og som, ja opfører en mur, der kan skabe sikkerhed i USA. En regering, der holder op med at lukke IS-terrorister ind som flygtninge, sagde Cruz med en slet skjult beskyldning om, at Obama-regeringen lukker IS-terrorister forklædt som flygtninge ind.

Ifølge ABC News har manglende efterretninger i udlandet betydet en vis risiko i forbindelse med modtagelse af flygtninge fra Syrien og andre lande, men USA benytter en grundig og omfattende sikkerhedsgodkendelse. Den sidste nye statistik underminerer påstanden om, at der skulle være IS-terrorister blandt flygtninge fra Syrien.

Hillary Clinton forvarer terrorgruppen Boko Haram

Guvernør i New Jersey, Chris Christie, deltog også i primærvalgene, hvor han blev slået gang på gang af Trump. I modsætning til Ted Cruz, kom Christie dog omgående med sin støttet til Trump, da han trak sig ud af kampen.

I sin tale på konventet påstod Christie, at Hillary Clinton havde forsvaret Boko Haram og, at hun og præsident Obama blot havde reageret på bortførelsen af skolepiger i Nigeria med en "hashtag-kampagne".

- Hillary Clinton kæmpede utroligt nok i to år for at undgå, at en nigeriansk organisation, der er tilknyttet al-Qaeda, kom på overvågningslisten for terrorister. På grund af en ubesindig handling fra præsidentkandidaten, som ifølge hende selv går forrest i kampen for alverdens kvinder, bortførte al-Qaeda-terroristerne flere hundrede piger for to år siden. Skolepigerne er stadig ikke fundet den dag i dag. Og hvordan syntes Obama og Clinton så, at man skulle løse det? Med en hashtag-kampagne. Lad os fælde dommen: Hillary forsvarede en organisation, der er tilknyttet al-Qaeda, hvilket førte til, at uskyldige unge piger blev taget til fange. Er hun skyldig eller ej?, spurgte Christie de delegerede i salen.

Det er rigtigt, at Hillary Clinton sammen med Michelle Obama deltog på Twitter i en kampagne for at få pigerne tilbage under hashtagget #bringbackourgirls (bring-vores-piger-tilbage). 

Men grunden til, at udenrigsministeriet – under Clinton – afslog at føje Boko Haram til listen over terrorbevægelser, var frygt for, at dette ville styrke gruppens profil. Clinton har dog officielt taget afstand fra gruppen, og hun var desuden ikke udenrigsminister, da bortførelsen fandt sted.

Hillary Clinton efter drab på amerikanere i Libyen: Hvad forskel gør det?

Den tidligere amerikanske justitsminister Michael Mukasey fik med et løsrevet citat fremstillet Hillary Clinton som en følelseskold person i forbindelsen med angrebet den 11. september 2012 på det amerikanske konsulat i den libyske by Benghazi. Her blev den amerikanske ambassadør J. Christopher Stevens og informationsofficer Sean Smith dræbt. Ved et efterfølgende angreb blev to CIA-agenter dræbt.

- Når det gælder hendes e-mails, så vil vi nok høre samme nedrige spørgsmål, som hun kom med i forbindelse med, at fire amerikanere døde i Benghazi: "Hvad forskel gør det?", konstaterede Michael Mukasey.

Men Hillary Clinton udtalte "Hvad forskel, på dette stadie, gør det?" under en høring som svar på et spørgsmål om årsagen til, at amerikanerne blev dræbt. Det var ikke hende, der spurgte, hvad deres død betød i en større sammenhæng.

Hillary Clinton har modtaget millioner fra Saudi Arabien

Medlem af Repræsentanternes Hus, Newt Gingrich fra Georgia, kom i sin tale med påstande om, at Hillary Clinton i sin tid som udenrigsminister modtog penge fra Saudi Arabien. 

- Når I hører om Hillarys uærlighed, hendes e-mail-sag og modtagelse af millioner fra saudierne og andre diktaturer, så husk: det her drejer sig ikke om politik, kom det fra Gingrich.

Det er en sandhed med modifikationer, for det er ikke Hillary Clinton selv, der har modtaget pengene, skriver New York Times. Saudi Arabien har siden 1997 støttet den såkaldte Clinton Foundation med mellem 10 og 25 millioner dollar. Fonden støtter virksomheder, regeringer, NGO'er og enkeltpersoner, som blandt andet arbejder for at forbedre den globale sundhed, for at øge piger og kvinders muligheder og for at reducere overvægt blandt børn. Ifølge organisationen Politifact modtog fonden ingen penge fra Saudi Arabien i den periode, hvor Hillary Clinton var amerikansk udenrigsminister fra 2009 til 2013.

I nat dansk tid slutter så republikanernes konvent med den helt store tale fra den republikanske præsidentkandidat Donald Trump. Og mon ikke også denne tale vil blive endevendt og faktatjekket. Men selv hvis der bliver fundet faktuelle fejl i talen, vil Trump uden tvivl være ligeglad.