Donald Trump

Donald Trump: USA skal ikke automatisk hjælpe NATO-partnere

Den republikanske præsidentkandidat har skabt uro i NATO. USA skal kun komme partnere til hjælp på visse betingelser, siger han.

Den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump har skabt uro i NATO, efter han har rejst tvivl om USA’s automatiske vilje til at komme andre NATO-lande militært til hjælp, hvis de bliver truet – for eksempel af Rusland.

Donald Trump kommer med sine udtalelser i et stort interview med New York Times, hvor han mere detaljeret end før gør rede for sin udenrigspolitik, hvis han skulle blive USA’s næste præsident.

New York Times spørger Donald Trump, hvordan han forholder sig til den nervøsitet over Rusland, som eksisterer i Europa og ikke mindst i de tre baltiske lande, Estland, Letland og Lithauen. Og om USA under hans ledelse automatisk ville komme de baltiske lande til hjælp i en militær krisesituation, sådan som NATO-traktatens centrale artikel fem foreskriver.

Han svarer, at han først vil komme disse lande til hjælp, efter han har sikret sig, at disse lande ”har opfyldt deres forpligtelser overfor os”.

- Hvis de opfylder deres forpligtelser overfor os, så er svaret ja, siger Donald Trump til New York Times.

To procent af BNP

Donald Trumps tale om forpligtelser hentyder til, at han – ligesom mange andre amerikanske politikere – mener at de europæiske NATO-partnere har for lave forsvarsudgifter og lader USA betale en urimelig stor del af NATO’s militærregning.

Det fælles mål er, at alle NATO-medlemslandene skal bruge to procent af deres bruttonationalprodukt (BNP) på forsvaret, men i 2015 var det kun fem af de 28 medlemslande, der kunne leve op til det. Det var USA (3,6 %), Grækenland (2,4%), Polen (2,2%), Storbritannien (2,1%) og Estland (2,0%).

De øvrige NATO-lande lå under de to procent. Danmarks militærudgifter lå eksempelvis på 1,2 % af BNP.

"Vi vil tvinge dem"

Donald Trump siger i interviewet med New York Times, at han vil ”tvinge” USA’s allierede til at bære en større del af de forsvarsudgifter, som USA har båret alene i mange år.

- Vi vil først og fremmest tage os af dette land (USA, red.) før vi bekymrer os om alle mulige andre i verden, siger Donald Trump.

NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg har kommenteret Donald Trumps udtalelser, selv om han omhyggeligt understreger, at han ikke ønsker at ”blande sig” i den amerikanske valgkamp:

- Solidaritet er en central værdi i NATO. To verdenskrige har vist, at fred i Europa også er vigtig for USA’s sikkerhed, siger Jens Stoltenberg i sin udtalelse.