Kupforsøg i Tyrkiet

Voldsomme udrensninger splitter Tyrkiet

I Tyrkiet fortsætter opgøret efter fredagens kupforsøg. Regeringen har erklæret undtagelsestilstand og fyret mere end 50.000 statsansatte.

Tyrkiet erklærede onsdag aften tre måneders undtagelsestilstand efter det fejlslagne kup fredag aften.

Samtidigt fortsætter det omfattende opgør med de kræfter, som den tyrkiske regering mener, står bag kupforsøget.

I dag blev 99 generaler og admiraler fra det tyrkiske militær formelt tiltalt for at være involveret i kupforsøget. Det er knap en tredjedel af landets 356 allerøverste officerer.

Udrensningskampagnen, der har ramt flere end 50.000 ansatte i undervisningssektoren, retssystemet og i politiet, er stadig i gang og i dag fik alle Tyrkiets akademikere forbud mod at forlade landet.

- Vi er nødt til at handle meget hurtigt. Derfor er der så mange, der bliver afsat nu. Det er måske svært at forstå for nogle af de europæiske seere. Men hvis vi ikke gør det nu, så er jeg bange for, vi kommer til at genopleve alt det her en dag, siger den tyrkiske kommentator og rådgiver for præsident Erdogan, Hilal Kaplan til TV 2.

De store udrensninger er rettet mod tilhængere af den indflydelsesrige islamiske prædikant Fethullah Gülen, som den tyrkiske regering mener, er den egentlige bagmand bag fredagens kupforsøg. Gülen er selv i eksil i USA, mens han har mange tilhængere i Tyrkiet.

Uddannelsesområdet hårdt ramt

Blandt andet har Gülen-bevægelsen store indflydelse på det tyrkiske uddannelsessystem, hvor bevægelsen har drevet en række skoler og uddannelsesinstitutioner. Uddannelsessystemet er da også et af de områder, der er blevet hårdest ramt af udrensningerne.

En opgørelse, foretaget af den britiske TV-station BBC viser, at 15.200 ansatte i Undervisningsministeriet er blevet fyret, 21.000 lærere har mistet deres licens til at undervise, mens 1577 universitetsrektorer og fakultetsledere har fået besked på at sige op.

626 uddannelsesinstitutioner er blevet helt lukket.

- Hvis kuppet var lykkedes, ville Fethullah Gülen nu være vores Khomeini. Vi ville ikke være Den Tyrkiske Republik, men Fethullah-republikken, siger Erdogan-rådgiveren Hilal Kaplan.

Gülen er en tidligere allieret

Uafhængige kommentatorer i Tyrkiet tvivler dog på Erdogan-regeringens udpegning af Gülen-bevægelsen som terrorister og den store fjende af den tyrkiske regering.

Menneskerettighedsaktivisten Mourat Celikkan siger til TV2, at man skal huske på, at præsident Erdogan og Fethullah Gülen har arbejdet tæt sammen i mange før, før de blev fjender for nogle år siden.

- Selvfølgelig ved regeringen meget mere om det end os, for det var jo dem, der samarbejdede med de såkaldte ”Fethullah Gülen-terrorister”. De kender alt til deres standpunkter. Hvis de virkelig er terrorister, der har infiltreret Tyrkiets retssystem, hvad så med de afgørelser, der er truffet i de sidste fem eller ti år? Var de afgørelser og retssager så retfærdige?, siger Mourat Celikkan.

Han håber dog på, at der trods alt kan komme noget godt ud af kupforsøget og den efterfølgende krise i Tyrkiet:

- Personligt håber jeg inderligt, at der ud af dette kupforsøg vil opstå en ny fredsproces og en ny respekt for retsstaten og demokratiet. Men det ved vi ikke endnu, siger han til TV 2.