Tyrkiet lukker for WikiLeaks og forbyder akademikerrejser

Efter det fejlslagne kupforsøg fortsætter Tyrkiet stramninger, mens WikiLeaks lækker AK-partiets mails.

Tyrkiske myndigheder har blokeret adgangen til WikiLeaks, efter at netstedet har offentliggjort flere hundredtusinder interne e-mails fra den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans regeringsparti, AKP.

WikiLeaks begyndte tirsdag at offentliggøre næsten 300.000 e-mails og en halv million dokumenter fra AKP. De er fra perioden 2010 og frem til 6. juli i år, altså godt en uge inden det fejlslagne militære kupforsøg i landet fredag.

WikiLeaks skriver på sin hjemmeside, at organisationen har fået fat i de mange e-mails inden kupforsøget, men har besluttet at offentliggøre dem "som svar på regeringens udrensninger efter kuppet".

Kun få timer efter, at den afslørende hjemmeside havde offentliggjort de mange e-mails, var det ikke længere muligt for tyrkiske internetbrugere at få adgang til siden.

Den tyrkiske telestyrelse siger, at der er foretaget et "administrativt tiltag" - en vending, myndighederne ofte bruger, når de med jævne mellemrum lukker adgang til diverse sider på nettet.

Suspenderet omkring 50.000 personer

Tyrkiet har afsat eller suspenderet omkring 50.000 soldater, politifolk, dommere, lærere og andre siden kupforsøget. Landets vestlige allierede har udtrykt dyb bekymring over den udrensning, der tilsyneladende er i gang.

Tyrkiet fortsætter onsdag med en række tiltag efter fredagens fejlslagne kupforsøg.

Indtil videre får alle landets akademikere forbud mod at rejse udenlands, rapporterer den tyrkiske tv-station TRT ifølge Reuters.

Den tyrkiske uddannelsesstyrelse opfordrer i en meddelelse de akademikere, der i øjeblikket befinder sig i udlandet, om hurtigst muligt at rejse hjem.

Beslutningen kommer dagen efter, at 1577 dekaner på universiteter over hele Tyrkiet blev fjernet fra deres poster. Samme dag har Tyrkiet ligeledes frataget licenser for 21.000 lærere på private skoler.

/ritzau/Reuters