Donald Trump

Realitystjerne: Lettere at springe ud som trans end som republikaner

Bruce Jenner var engang en stor sportsstjerne Nu hedder hun Caitlyn og i dag forsøgte hun at råbe Donald Trump op ved republikanernes konvent.

- Det var nemt at spring ud som trans – det var langt sværere at springe ud som republikaner.

Sådan lød det fra Caitlyn Jenner, mens hun prøvede at forklare offentligheden, hvordan en transperson kan bekende sig til et parti, hvor store dele mener, at et ægteskab kun kan indgås mellem en mand og en kvinde. Og at et liv som alt andet end heteroseksuel er syndigt.

Hele forsamlingen grinede – de var for størstedelen nemlig selv republikanere, så de forstår dilemmaet.

Caitlyn Jenner har kun eksisteret i lidt mere end et år. Alligevel er hun allerede blevet den højest profilerede transkønnede person i USA.

Indtil juni sidste år hed hun Bruce Jenner og var berømt for sine sportspræstationer og sin farverige familie.

Om små to uger er det 40 år siden, at Jenner fik hængt Olympisk Guld om halsen og satte verdensrekord i 10-kamp.

Nu hedder han Caitlyn og er i stedet berømt for at forvandle sig fra mand til kvinde.

I dag talte hun til et arrangement ved det republikanske konvent i Cleveland, hvor den del af republikanerne, der godt kan rumme LGBT-personer, homoseksuelle, transkønnede og biseksuelle mødtes til brunch.

Hun tegner en vej fremad for partiet – ind i en fremtid hvor partiprogrammet skal indeholde ordet ’LGBT’.

- Selvfølgelig er det svært at forstå, for der er mange der ikke kender nogen, der er trans. Men alle bør lære en trans at kende.

De er vidunderlige mennesker. Det republikanske parti har brug for at lære mennesker at kende, der er trans, sagde Jenner.

Trump for president

På trods af det meget religiøse og konservative verdenssyn, ser Republikanernes mere moderne fløj ud til langsomt at gøre sig klar til Jenner.

Under partiets konvent i Cleveland i disse dage, har den republikanske senator Tom Cotton udtalt, at partiet er klar til at være mere ’rummeligt’, og at det også gælder Caitlyn Jenner.

Partiets netop udnævnte præsidentkandidat Donald Trump har haft lidt sværere ved at finde ud af hvad han synes om transpersoner.

Trump blev for nylig interviewet af talkshow-værten Jimmy Kimmel om transpersoners ret til at bruge dametoilettet, selvom de er født som mænd. Og det er tydeligt, at Trump ikke vil gøre de konservative røster i partiet alt for sure. Han svarede det meget mundrette ’hverken eller’:

- Partiet mener, at du skal bruge det toilet, der passer til det køn du er født som. Men det er op til staterne selv at lovgive på området.

Til sidst måtte Trump ty til det nok lidt mere ærlige svar på spørgsmålet om transpersoner rettigheder:

- Jeg ved det ikke endnu. Jeg ved det ikke. Helt ærligt, jeg ved det simpelthen ikke. Det er et, øh, meget interessant emne, fik han svaret Kimmel.

Caitlyn Jenner har åbent støttet Trumps kandidatur siden skyderiet i Orlando i juni måned, hvor en mand dræbte 49 personer på en homoseksuel natklub. Trump udtrykte da sin uforbeholdne støtte til det homoseksuelle samfund.

Det forkerte toilet

Diskussionen om transkønnedes rettigheder i USA har været landsdækkende og ophedet i år.

Særligt fordi delstaten North Carolina i marts vedtog en lov, der forbyder transkønnede, som eksempelvis Caitlyn Jenner, at benytte sig af dametoilettet, fordi de er født som mænd.

Det har ikke stoppet Caitlyn Jenner. Til arrangementet i dag på konventet fortalte hun, til stor morskab for forsamlingen, at hun udelukkende har brugt dametoilettet i det sidste halvandet år siden hun sprang ud.

- Der er så meget mere interessant samtale ude på dametoiletterne. Og bare rolig piger, jeg har ikke brudt reglerne og skyllet en tampon ud i toilettet, jokede Jenner.

Lovgivningen om transkønnedes brug af toiletter fik straks flere store virksomheder som Pepsi, Levi’s og PayPal samt kunstnerne Bruce Springsteen, Bryan Adams og flere andre stjerner til at aflyse koncerter i North Carolina.

Alligevel holdt den republikanske guvernør Pat McCrory fast. Lovgivningen er nu udfordret af den føderale regering, som hævder, at den er forfatningsstridig og diskriminerende.

Og det er den kampplads Caitlyn Jenner er ved at træde ind på.

Jenner fortalte hvordan hun i årtier har kæmpet med sin identitet – en kvinde gemt inde i mand.

- Jeg blev inde i mit hus i seks år, fordi jeg ikke følte mig tilpas eller passede ind nogen steder, når jeg gik udenfor, sagde Jenner.

Hendes besked til Donald Trump var nemt at forstå:

- Det handler om den næste generation. Vi skal skabe et trygt liv, hvor de kan være leve op til deres fulde potentiale.

Med valget af Trump som præsidentkandidat i går aftes er der i hvert fald ingen tvivl om, at der blæser nye vinde hos de religiøse, konservative kræfter hos republikanerne.

Så måske det betyder, at de også snart er klar til Caitlyn.