Påstået kupleder er anholdt i Tyrkiet

En oberst, der indtil for nylig var rådgiver for Tyrkiets militær, menes at have spillet hovedrolle i kupforsøg.

En højtstående officer i det tyrkiske militær er tirsdag blevet anholdt på mistanke om, at han var en af hovedmændene bag det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet. Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu ifølge dpa.

Oberst Muharrem Kose var indtil for nylig juridisk rådgiver for generalstaben i det tyrkiske militær.

Kose menes at have deltaget i planlægningen af kupforsøget, der blev indledt sent fredag aften og slået ned i løbet af lørdagen.

Muharrem Kose blev allerede i kupforsøgets første timer nævnt som en af nøglefigurerne i anslaget mod staten. Han var kort tid før kuppet blevet fjernet fra sin rådgivende stilling for den militære top, skrev Anadolu lørdag.

Mindst 45.000 statsansatte er ifølge BBC blevet suspenderet, anholdt eller fjernet fra deres stillinger de seneste dage. Blandt disse er over 6300 soldater, hvoraf de 115 er generaler. Omkring 1500 dommere og anklagere er blevet anholdt.

Vil have religiøs leder udleveret

Ud over de mange anholdelser har Tyrkiet også forlangt, at USA udleverer den religiøse leder Fethullah Gülen, der lever i selvvalgt eksil i Pennsylvania.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har udpeget den 75-årige Gülen til at være den egentlig bagmand for kupforsøget.

Den tidligere imam gjorde det tirsdag klart, at han ikke ønsker at blive sendt tilbage til sit hjemland.

Og hvis de amerikanske myndigheder skulle modtage en formel anmodning om at udlevere ham, bør de afvise, mener Gülen.

- Jeg opfordrer den amerikanske regering til at afvise ethvert forsøg på at misbruge udleveringsretten for at opnå politiske hævnaktioner, skrev Gülen i en meddelelse ifølge Reuters.

USA vil ikke tage stilling i sagen, før Tyrkiet afleverer en formel anmodning. Og den er endnu ikke kommet, oplyste en talsmand for Det Hvide Hus tirsdag.