Udland

May lover Merkel nært europæisk venskab efter brexit

Storbritannien forlader EU, men de tætte bånd skal bevares, siger premierminister May under besøg hos Merkel.

Brexit betyder et formelt britisk farvel til EU. Men det betyder ikke et farvel til Europa.

Sådan lød i brede termer den britiske premierministers overordnede budskab, da Theresa May onsdag var på sit første officielle besøg som regeringschef i Berlin.

Storbritanien vil forblive tætte med Tyskland

May og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, drøftede blandt andet konsekvenserne af den britiske folkeafstemning 23. juni. Men kun overordnet.

- Jeg har klart og tydeligt sagt, at brexit betyder brexit. Men jeg vil sige lige så klart, at vi ikke vender vores europæiske venner ryggen, siger May på et fælles pressemøde med Merkel.

Selv om forholdet mellem de to lande uomgængeligt vil forandres med briternes ønske om at forlade EU, så vil May arbejde på at skabe det tættest mulige forhold til Europa.

Merkel bekræfter Tysklands ønske om at bevare de tætte bånd. Tyskland og Storbritannien har ifølge Merkel fælles værdier, og de to lande vil løse problemer sammen.

Merkel: Skilsmisse skal gå stærkt

Ikke desto mindre har blandt andre Merkel flere gange sagt, at hun ønsker en hurtig skilsmisse. Hurtig fastholder hun - og tilføjer grundig.

- Ingen har interesse i længere tids usikkerhed. Hverken det britiske folk eller EU-landene. Det er i alles interesse med grundige forberedelser. At holdningerne er klare. Jeg har fuld forståelse for, at Storbritannien har brug for tid, siger Merkel.

Theresa May førte selv kampagne for at blive i EU. Da hun overtog premierministerposten efter David Cameron 11. juli, lovede hun at slås for et stærkt Storbritannien uden for EU.

- Jeg er fast besluttet på, at Storbritanniens afsked med EU vil blive en succes. Det er derfor, jeg har besluttet at besøge Berlin og Frankrig, så hurtigt efter jeg har overtaget, har May sagt.

Theresa May rejser torsdag til Frankrig, hvor hun mødes med den franske præsident, François Hollande.

EU-landene har opfordret Storbritannien til hurtigst muligt at aktivere EU-traktatens artikel 50, som vil sætte gang i de formelle skilsmisseforhandlinger. May gentog på mødet i Berlin, at det ikke kommer til at ske i år.