Udland

Kvinde gruppevoldtaget to gange på tre år – af de samme mænd

En 21-årig kvinde er for anden gang blevet gruppevoldtaget i Indien – to af gerningsmændene er sigtet for den første voldtægt i 2013.

I 2015 blev der lavet en dokumentar om voldtægtskulturen i Indien. Filmen skabte stor debat - det kan du høre mere om i klippet herover. 

Politiet i Indien leder lige nu efter fem gerningsmænd, der er anklaget for en grusom gruppevoldtægt af en 21-årig studerende i delstaten Haryana.

Ifølge politiet blev den unge kvinde, der lige nu er indlagt på hospitalet, bortført og bedøvet af gerningsmændene, der på skift voldtog hende i en bil.

Kvinden blev fundet bevidstløs i en busk ved motorvejen.

Vi har dannet adskillige hold for at kunne arrestere de anklagede.

Puspa Khatri, vicepolitiinspektør i Haryana

Offeret, der tilhører en lav kaste i landet, har efter voldtægten identificeret alle gerningsmændene, og i den proces er en skrækindjagende oplysning kommet frem.

To af de formodede gerningsmænd til den bestialske voldtægt er nemlig allerede tiltalt for at have voldtaget den samme kvinde i 2013, hvor den dengang 18-årige kvinde første gang blev gruppevoldtaget.

- To af dem (gerningsmændene, red.) er lige nu løsladt mod kaution, mens de venter på en retssag for voldtægt af hende (den samme kvinde, red.) i 2013. Vi har dannet adskillige hold for at kunne arrestere de anklagede, siger Puspa Khatri, der er vicepolitiinspektør i Haryana, til nyhedsbureauet AFP.

Ifølge Hindustan Times har offerets familie anklaget gerningsmændene for at have truet dem inden voldtægten.

Gerningsmændene skulle have krævet, at familien droppede retssagen vedrørende den første gruppevoldtægt.

- De tiltalte truede os konstant foran retsbygningen for at få os til at gå på kompromis. De tilbød os endda en stor sum penge i et forlig, men det ville vi ikke, siger offerets bruger til Hindustan Times.

Dødsstraf til gerningsmænd i skelsættende sag

Den grove voldtægtsepisode er blot den seneste i en række af voldtægter og massevoldtægter af kvinder og børn i Indien, som har vakt vrede både nationalt og internationalt.

I januar 2014 blev en 51-årig dansker gruppevoldtaget i hovedstaden New Delhi, efter hun havde spurgt en gruppe mænd om vej og var blevet vist hen til et øde sted, hvor de forgreb sig på hende.

I 2015 blev en turist holdt som sexslave i Indien, det kan du se mere om herunder: 

Kort efter samme måned blev en 20-årig indisk pige voldtaget af mindst 10 forskellige mænd i Birbhum i det nordøstlige Indien.

Tal fra Indien har tidligere vist, at der hvert 20. minut bliver begået en voldtægt mod en kvinde i landet. I 2014 registrerede Indien 36.735 voldtægter, hvoraf de 2.096 skal have fundet sted i New Delhi.

Eksperter påpeger dog, at tallene langt fra dækker det reelle antal overgreb, der finder sted.

En af de mest opsigtsvækkende og skelsættende voldtægtssager i Indien fandt sted i december 2012.

De tiltalte truede os konstant foran retsbygningen for at få os til at gå på kompromis. De tilbød os endda en stor sum penge i et forlig, men det ville vi ikke.

Offeret bror

Her blev en 23-årig medicinstuderende gruppevoldtaget i en bus. Hun døde på hospitalet af de massive kvæstelser, hun pådrog sig under voldtægterne.

Den bestialske gruppevoldtægt skabte store protester i Indien og satte problematikken på verdenskortet.

Sagen førte også til reformer af procedurerne omkring voldtægtssager i Indien, så gerningsmænd efterfølgende har fået hårdere straffe.  

Mandag blev der sat punktum i sagen, da Højesteret i Indien cementerede en dødsdom over de fire gerningsmænd, der alle blev kendt skyldige i voldtægt og drab. Du kan se de dømte gerningsmænd i videoen herunder:

Ekspert: Man skal ændre landets kvindesyn

TV 2 har tidligere talt med Vibeke Manniche, der er læge, forfatter og debattør. Hun har de seneste mange år rejst i Indien, hvor hun blandt andet har diskuteret kvindesynet med nogle af landets fremtrædende kulturelle bannerførere.

Hun mener, at det er nødvendigt at ændre et helt lands kvindesyn, hvis man vil problemet med voldtægter til livs.

- Der er desværre stadig en primitiv tankegang mange steder i Indien. Man har også højtudviklede dele, folk, der er veluddannede i demokrati, og en stor kulturarv, men især på landet eksisterer der en primitiv kultur, der går på at få stillet drifterne nu og her, har Vibeke Manniche udtalt til TV 2.

Hun udtaler også, at der er store problemer i den efterfølgende behandling af voldtægtsofre.

- Hvis en kvinde bliver voldtaget, er hun ikke længere ren og jomfruelig. Det er forældrenes job at holde kvinden indenfor, og hvis hun var ude, var hun måske en ”tøjte”, og så er der skyld og skam rettet mod familien og pigen, og det bliver svært at afsætte hende til en mand, siger hun.

Den forklaring støttes op af historier fra flere kvinder, der oplever at blive udstødt, når de fortæller historien om voldtægt til deres familie.

Der har også været historier om ofre, der bliver gift med deres voldtægtsmænd for at undgå skam.