Udland

Indhentet af fortiden: Boris Johnson grillet af pressen på første pressemøde

Storbritanniens nyudnævnte udenrigsminister, Boris Johnson, fik flere dybt kritiske spørgsmål på sit første pressemøde som minister.

Den nyudnævnte britiske udenrigsminister, Boris Johnsons, første pressemøde i den nye stilling blev en småpinlig affære, hvor den tidligere journalist og London-borgmester flere gange blev tvunget i defensiven af et særdeles kritisk pressekorps, der gang på gang spurgte ind til den tirade af kontroversielle udtalelser, Boris Johnson gennem årene har været ophavsmand til.

Med John Kerry stående ved siden af sig blev Boris Johnson blandt andet bedt om at forklare de ”direkte løgne” og fornærmelser han var kommet med mod flere verdensledere gennem årene?

En journalist spurgte ind til Boris Johnsons anklage af Barack Obamas ”nedarvede modvilje mod Det Britiske Emperium” og hans udtalelser om Hillary Clinton som en ”person med farvet hår, spidse læber og et stålagtigt blik som en sadistisk sygeplejerske på et hospital for psykisk syge”.

- Trækker du de udtalelser tilbage, eller tager du dem med ind i dit nye arbejde som udtryk for den type diplomati, du gerne vi stå for, spurgte journalisten.

Men Boris Johnson, der selv er tidligere journalist, lod sig dog ikke ryste.

- Tak for muligheden for at gentage en tidligere pointe. Hvis der er sådan en rig skat af udtalelser fra min side, der på den ene eller anden måde er blevet misfortolket, vil det tage mig alt for lang tid at komme med undskyldninger til alle, sagde Boris Johnson.

Udenrigsministeren mente også, at udtalelserne fremstor fordrejede uden for konteksten.

- De fleste, der læser de udtalelser og ser dem i deres kontekst, ved nøjagtigt, hvad jeg mente. Alle, jeg har mødt i mit arbejde, forstår det udmærket, ikke mindst på den internationale scene, replicerede ministeren.

Pressemødet var stablet på benene for at vise det fortsatte tætte bånd mellem USA og Storbritannien, efter briterne ved en folkeafstemning i juni stemte for at træde ud af EU.

På mødet talte de to ministre også om arbejdet med at finde en løsning på konflikten i Syrien.