Erdogans fortsatte udrensning i Tyrkiet vækker bekymring

Med suspendering af 6500 i uddannelsesministeriet er omkring 60.000 fjernet fra job i Tyrkiet siden kupforsøg.

Kupforsøget i weekenden har ført til en massiv udrensning i Tyrkiet, hvor 50.000 til 60.000 er enten suspenderet, fyret eller beordret retsforfulgt.

Senest har uddannelsesministeriet i Ankara meddelt, at 6500 ansatte suspenderes.

Den melding kommer i forlængelse af en besked tirsdag om, at man har suspenderet 15.200 i samme ministerium. Desuden har man frataget 21.000 lærere deres licenser.

Mindst 60.000 personer sat fra bestillingen

Dermed har præsident Recep Tayyip Erdogans regering ifølge nyhedsbureauet Reuters fjernet 60.000 ansatte i militæret, politiet, retsvæsnet og skolevæsnet.

De daglige meldinger om udrensning vækker bekymring i udlandet.

En talsmand for Angela Merkel, den tyske forbundskansler, har onsdag udtalt den hidtil skarpeste kritik af den politiske ledelse i Tyrkiet.

- Næsten hver dag ser vi nye tiltag, som tilsidesætter loven, og som ignorerer princippet om proportionalitet, siger talsmanden.

Erdogan: Fetullah GĂĽlen stĂĄr bag

Tyrkiets regering har sagt, at Erdogans ærkefjende Fetullah Gülen står bag kupforsøget. Den 75-årige tidligere imam bor i USA, og Tyrkiet arbejder på at få ham udleveret.

I et brev til Ritzau skriver Tyrkiets ambassadør, Mehmet Dönmez:

- Kupforsøget blev organiseret af Fetullah Gülens terrororganisation. Tyrkiets regering har forsøgt at afsløre denne terrororganisations sande natur over for allierede og venligsindede lande, som desværre indtil videre ikke har forstået alvoren af denne trussel.

Erdogan vendte tirsdag hjem til Ankara for første efter gang efter kupforsøget.