Udland

Erdogan: Kupmagerne er en cancervirus, der skal udryddes

Erdogan har netop erklæret tre måneders undtagelsestilstand i Tyrkiet efter det mislykkede kupforsøg. Han møder kritik fra flere EU-lande.

Ingen skal belære Tyrkiet om demokrati, og da slet ikke Frankrig, lyder det fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, efter de seneste dages voldsomme udrensning i landet.

Ingen skal belære Erdogan

I et interview med tv-stationen al-Jazeera besvarer han en løftet pegefinger fra blandt andre den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, som har formanet tyrkerne om at overholde loven.

- Han bør passe sin egen forretning, siger Erdogan.

- Ingen skal belære os på det område. Staten tager blot de skridt, som den skal tage, siger den tyrkiske præsident.

Han påpeger, at Frankrig indførte undtagelsestilstand efter angrebet i Nice for nylig.

Erdogan: En cancervirus, der skal udryddes

På et netop overstået pressemøde kalder den tyrkiske præsident Gülen-bevægelsen for 'en cancercelle, der skal udryddes'. Fethullahh Gülen var indtil 2013 Erdogans tætte allierede, men efter en korruptionsundersøgelse, som Erdogan mente, at Gülen stod bag, har Tyrkiet betegnet Fethullah Gülen som terrorist. Erdogan beskylder ham for at stå bag kupforsøget, og derfor har den tyrkiske præsident fra dags dato indført tre måneders undtagelsestilstand.

- Vi gør det her for hurtigt og effektivt at tackle Gülen-bevægelsen, siger Erdogan og fortsætter:

- Jeg fortsætter som præsident og øverstbefalende, og virussen i vores militær vil hurtigt blive renset, fortalte han de fremmødte journalister onsdag aften. 

Tysk kritik af Tyrkiet

De franske myndigheder har dermed taget særlige rettigheder i brug for at bekæmpe den trussel, som den franske regering kalder en terrortrussel. Akkurat som i Tyrkiet, mener Erdogan.

Også den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har ytret bekymring over udviklingen i Tyrkiet siden et kupforsøg i weekenden.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er 60.000 mennesker enten suspenderet, fyret eller beordret retsforfulgt. Erdogan har åbent erklæret, at hans ærkefjende Fetullah Gülen står bag forsøget på at vælte ham.

- Er et kupforsøg en kriminel handling? Hvis den er kriminel, hvis ansvar er det så at fange de skyldige? Det er staten, og den skal overlade opgaven til domstolene. Hvis domstolene finder dem skyldige i et demokratisk land, så bliver de dømt, siger Erdogan.

Når kupforsøget overhovedet kunne ske, skyldtes det ifølge Erdogan "en svaghed i efterretningstjenesten".

Erdogan er ikke færdig med at rydde op

Selv om titusindvis af mennesker er fjernet fra deres poster og job, så mener præsidenten, at hans regering endnu ikke har nedkæmpet Fethullah Gülens "terrororganisation" helt.

Tyrkiet har ønsket Gülen udleveret fra USA. Hvis den sag ender med et afslag fra USA, så vil det ikke ødelægge de stærke bånd mellem de to Nato-allierede, lyder det fra præsidenten.

- Relationer mellem lande skal ikke baseres på følelser. Det forhold skal ledes med fornuft.

- Vi er strategiske partnere, og vores solidariske forhold skal fortsætte, siger Recep Tayyip Erdogan.