Udland

Tyrkisk premierminister: Tidligere chef for luftvåben bag kupforsøg

Den tidligere leder af det tyrkiske luftvåben er blevet udpeget af myndighederne som leder af kupforsøget

Kupmagerne i Tyrkiet havde en detaljeret plan for, hvem der skulle overtage ministerposterne og militærledelsen i landet, hvis kupforsøget lykkedes. Det siger den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

Samtidig påstår Yildirim, at myndighederne er i besiddelse af dokumenter, der viser, hvem der er ansvarlige for kupforsøget. Ifølge nyhedsbureauet dpa har de tyrkiske myndigheder mandag udpeget den tidligere chef for Tyrkiets luftvåben som leder af kupforsøget. 

Myndighederne betegner Akin Ozturk som "den indenlandske leder af kupforsøget" i ledtog med præsident Recep Tayyip Erdogans ærkefjende Fethullah Gülen, der bor i eksil i USA. 

De tyrkiske myndigheder har indtil videre tilbageholdt 7543 personer på grund af formodede forbindelser til kupforsøget mod præsident Recep Tayyip Erdogan og hans regering. Det gælder blandt andet 6038 soldater, 100 betjente, 755 dommere og anklagere og 650 civile, oplyser premierministeren ifølge nyhedsbureauet AFP. 316 af de tilbageholdte er blevet varetægtsfængslet, tilføjer han.

103 generaler og admiraler tilbageholdt

Ifølge tyrkiske medier er der også 103 generaler og admiraler blandt de tilbageholdte. Heriblandt Akin Ozturk. Og tilbageholdelserne vil fortsætte, forsikrer premierministeren mandag. Samtidig har myndighederne fjernet 8000 politifolk fra deres job på tværs af landet, herunder i storbyen Istanbul og hovedstaden Ankara. I alt er knap 9000 tjenestemænd fjernet fra deres job siden kupforsøget.

Foruden de mange politifolk gælder det blandt andet 614 officerer fra gendarmeriet og 30 guvernører. Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu ifølge nyhedsbureauet Tass. Samtidig er flere end 2745 dommere og anklagere over hele landet beordret anholdt. Torsdag bliver desuden en skæbnedag for otte tyrkiske officerer, der flygtede over grænsen til Grækenland i helikopter efter det mislykkede kupforsøg. 

Her vil en græsk domstol således afsige dom i sagen, hvor mændene står anklaget for ulovlig indrejse og for at krænke græsk luftrum. Det oplyser en kilde i retsvæsenet ifølge Reuters. De otte officerer har søgt om politisk asyl i Grækenland og påstår, at de ikke tog del i kupforsøget.

De har forklaret, at de flygtede fra Tyrkiet for at redde deres liv. Ifølge premierministeren lyder dødstallet mandag på 208, herunder 60 politibetjente, tre soldater og 145 civile. 1491 andre er sårede efter kupforsøget natten til lørdag. Dødstallet varierer fra det tal, der blev oplyst af de tyrkiske myndigheder søndag, da det lød på 265.

WikiLeaks offentliggør 100.000 dokumenter om Tyrkiet

Organisationen WikiLeaks offentliggør 100.000 dokumenter om Tyrkiets politiske magtstruktur, skriver den på Twitter. 

- Meddelelse: Gør dig klar til kamp, idet vi snart offentliggør 100.000 dokumenter om Tyrkiets politiske magtstruktur.

Sådan skriver organisationen WikiLeaks, der arbejder for at fremme offentlighed i systemet, på Twitter mandag. Meldingen kommer i kølvandet på det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet, hvor dele af militæret forsøgte at tage magten fra præsident Recep Tayyip Erdogan natten til lørdag. 

WikiLeaks fungerer, sådan at anonyme kilder indleverer hemmelige informationer til organisationen, som så renser informationerne, inden de bliver frigivet til pressen. WikiLeaks blev for alvor kendt 5. april 2010, da organisationen frigav en amerikansk militærvideo filmet fra en militærhelikopter under en aktion i Bagdad. Videoen viste sig at være lækket af den nu dømte 25-årige menige soldat, Bradley Manning. 

Videoen viser angiveligt, at det amerikanske militær slog en gruppe civile ihjel - heriblandt to journalister fra nyhedsbureauet Reuters - under krigen i Irak. Senere samme år, 25. juli, lækkede organisationen 90.000 militærdokumenter fra krigsindsatsen i Afghanistan.