Udland

Bror til 'den pakistanske Kim Kardashian': - Jeg er stolt over, at jeg kvalte hende

Broderen til den populære Qandeel Baloch fortyder ikke, at han tog sin søsters liv. Ifølge ham er 'kvinder født til at blive i hjemmet'.

- Jeg mener, jeg er en moderne feminist. Jeg tror på lighed.

Sådan skrev den pakistanske stjerne Qandeel Baloch på sin Facebook-profil, kort inden hun blev kvalt ihjel af sin bror. Broderen Waseem Baloch har indrømmet at være gerningsmanden, og noget tyder på, at han ikke har den samme holdning til kvinder, som hans søster havde. 

- Kvinder er født til at blive i hjemmet og følge traditioner. Det gjorde min søster aldrig, siger han i sin tilståelses-video.

Broderen blev arresteret efter kort tid på flugt. Han dræbte sin 25-årige søster fredag i familiens hjem i byen Multan, der ligger i Punjab-provinsen i Pakistan. Og han har langt fra fortrudt sin handling, skriver CNN

- Jeg er stolt af det, jeg gjorde. Hun bragte skam over vores familie, siger Waseem Baloch.

Blev kendt på sociale medier

Qandeel Baloch blev så småt kendt for sine videoer på Facebook, hvor hun snakkede om mode - og politik. Hun beskrev sig selv som 'en moderne feminist' og havde næsten 750.000 følgere på Facebook. 

Det var den måde, som Qandeel Baloch opførte sig på de sociale medier, som ifølge borderen Waseem Baloch var skyld i, at hun bragte skam over familien.

Der er ingen ære i æresdrab, der er faktisk ikke noget mere nedværdigende end at brutalt myrde nogen og derefter referere til det som ære.

Nawaz Sharif, premierminister i Pakistan

Specielt en episode var for meget for broderen. Det var da Qandeel Baloch delte et billede på sin Instagram-profil med muftien Abdul Qavi, et senior medlem i gejstligheden. 

- Jeg planlagde dette efter skandalen med muftien. Jeg har bare ventet på det rette tidspunkt, siger Waseem Balooch i sin tilståelsesvideo og forklarer, at han først overvejede at begå selvmord, men at 'det var lettere' at slå sin søster ihjel.

Et land med få rettigheder for kvinder

Landet, hvor Qadeem Baloch er vokset op, er ikke et af de lande, der kan prale med lige rettigheder for kvinder og mænd. På listen over 145 lande i World Economic Forum's 2015 Gender Gap Report ligger Pakistan på 144. plads. 

Ifølge The Independent Human Righst Commision of Pakistan er vold mod kvinder ved at gribe om sig. 212 kvinder er blevet dræbt i forbindelse med ære i de fem første måneder af 2016. 

Landets premierminister, Nawaz Sharif, har flere gange været ude og sige, at han vil gøre noget ved problemet. 

- Der er ingen ære i æresdrab, der er faktisk ikke noget mere nedværdigende end at brutalt myrde nogen og derefter referere til det som ære, sagde han i en pressemeddelse for seks måneder siden.

Som kvinder, må vi forsvare os selv. Som kvinder må vi forsvare hinanden. Som kvinder, må vi forsvare retfærdigheden.

Qandeel Baloch kort før sin død

Det er dog begrænset, hvad hun har gennemført af diverse tiltag for at mindske de mange drab på kvinder. 

Qandeel Baloch skrev nedenstående besked på Facebook, dagen før hun blev dræbt af sin bror. Her skrev hun blandt andet, at hun ville være en inspiration for kvinder, der 'er blevet behandlet dårligt og domineret af samfundet'.