Udland

32 år efter strid vil Marokko tilbage i afrikansk union

Tiden er inde til, at Marokko igen bliver medlem af Den Afrikanske Union, skriver kongen til topmødedeltagere.

For over tre årtier siden vendte Marokko ryggen til Den Afrikanske Union, men landet "forlod aldrig Afrika", og derfor er Marokko klar til at blive medlem af unionen igen.

Det er meldingen fra Marokkos kong Mohammed VI søndag til unionens ledere. De er i disse dage samlet til et topmøde i Rwanda.

- I lang tid har vores venner bedt os om at komme tilbage til dem, så Marokko igen kan indtage sin naturlige plads i den institutionelle familie. Nu er tiden inde, siger monarken i en udtalelse sendt til topmødets deltagere.

Marokko meldte sig ud af Den Afrikanske Union i protest i 1984. Det skete som konsekvens af, at unionen bød Vestsahara - også kendt som Den Arabiske Demokratiske Republik Sahara (SADR) - velkommen i fællesskabet.

Vestsahara, der ligger ud til Atlanterhavet syd for Marokko, var frem til 1975 en spansk koloni. Da spanierne trak sig ud, rykkede blandt andet Marokko ind og besatte dele af området.

Men den marokkanske konge slår i sin besked til unionen fast, at selv om Marokko forlod klubben af afrikanske ledere, "forlod landet aldrig Afrika".

Kong Mohammed opfordrer derfor unionen til at genoverveje sin holdning til "fantomstaten" Vestsahara. Han peger blandt andet på, at der i FN-regi bliver arbejdet på en politisk løsning på konflikten.

Topmødet i Den Afrikanske Union begyndte søndag i Kigali, Rwanda.

Et af de store punkter på dagsordenen er den kaotiske situation i Sydsudan.

Her har flere end 300 mennesker mistet livet i nye uroligheder. Mandag faldt en skrøbelig våbenhvile på plads efter fire dages kampe i den sydsudanske hovedstad, Juba.

Yderligere skal deltagerne ved unionens topmøde diskutere den fortsatte kamp mod den militante gruppe Boko Haram og voldsomme kamp i Burundi, Den Centralafrikanske Republik og Den Demokratiske Republik Congo.

/ritzau/AFP