OVERBLIK: Sådan forløb det blodige kupforsøg i Tyrkiet

Flere end 265 personer er dræbt efter det militære kupforsøg i Tyrkiet. Få et overblik over forløbet her.

Fredag aften blev Tyrkiets befolkning rystet i deres grundvold, da et militært kupforsøg blev sat i værk. Flere end 265 personer har mistet livet, og det forlyder at over tusind mennesker er såret.

Dele af det tyrkiske militær stod bag kupforsøget, der endte med at slå fejl. Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan siger, at han har fuld kontrol over landet igen. Men hvad var det, der skete? 

Få et overblik over nattens hændelser i videoen i toppen af artiklen og i time-for-time oversigten herunder.

21.30

Det tyrkiske militær blokerer broerne over Bosporusstrædet i Tyrkiets største by, Istanbul. Kampvogne ruller ud i gaderne, mens Atatürk-lufthavnen i byen bliver lukket ned af militæret, der blokerer indgange og udgange.

22.00 

Det tyrkiske statsmedie TRT beretter om, at soldater har overtaget det tyrkiske parlament i hovedstaden Ankara. Der bliver også læst en erklæring op fra militæret, om at militæret vil genindføre lov og orden. Cirka samtidig blokerer kampvogne lufthavnen i Ankara, så fly hverken kan lande eller lette.

Senere fortæller nyhedsoplæseren, at de blev tvunget til at læse militærets erklæring op. 

23.00

Tv-stationen TRT bliver lukket ned af soldaterne, der støtter et statskup. Tv-stationen genoptager dog senere sendingen med et signal fra London. Det tyrkiske militær meddeler, at der er indført undtagelsestilstand og udgangsforbud i hele landet. Kampe mellem præsidentens støtter og militæret begynder på den centrale Taksimplads i Istanbul.

23.30

Præsident Erdogan opfordrer folk til at gå på gaden og vise deres utilfredshed med militæret. Han er med på direkte tv over en Facetime-forbindelse i en udsendelse fra den privatejede tv-station NTV.

24.00

Militærets kampvogne, der er rullet ud på gaderne, bliver angrebet af præsident Erdogans jagerfly uden for parlamentet i Ankara. På samme tid bliver en militærhelikopter, der støtter kuppet på Erdogan, skudt ned af et F-16-fly i nærheden af parlamentet, mens der springer en bombe ved regeringsbygningerne.

00.45

Der springer en bombe ved Tyrkiets parlament. Se øjeblikket, hvor bygningen bliver ramt af eksplotionen i videoen herunder. 

00.54

En militærhelikopter skyder ned mod civile mennesker. Videoen herunder viser, hvordan folk må løbe for deres liv i Ankara.

02.30

Tyrkiets præsident Erdogan, der har været på ferie i Marmaris, ankommer til Atatürk-lufthavnen i Istanbul. Han sværger hævn over "landsforrædderne" i et tv-interview. Kort tid efter bliver den tyrkiske udgave af CNN lukket af soldater, mens stationen sender live.

06:30

Soldater fra det tyrkiske militær overgiver sig.