Udland

Lektor: Kupforsøg stiller Erdogan med afgørende valg

Den folkelige modstand mod kupforsøget kan blive det bedste, der er sket for Tyrkiet længe, vurderer lektor.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan står over for et stort valgt efter weekendens kupforsøg i landet. Det vurderer lektor i Mellemøststudier ved Odense Universitet Mehmet Ümit Necef.

Hans oplevelse er, at store dele af befolkningen uden opfordring gik på gaden og kæmpede imod de militære kupmagere. Stemningen i Istanbul er søndag god, og Mehmet Ümit Necef mener, at afvisningen af et udemokratisk kup har samlet befolkningen.

- Langt mere end en vred, hævngerrig stemning er der er en feststemning lige nu over, at befolkningen stod sammen og afviste kuppet. Samtidig er det blevet enormt positivt modtaget, at hele parlamentet, inklusive det prokurdiske parti, fordømte kuppet.

- Følelsen er nu, og det er også linjen hos mange kommentatorer, at lektien må være, at befolkningen ønsker stabilitet, sammenhold og sikkerhed, siger Mehmet Necef.

Tror på bredere samarbejde

Præsident Recep Tayyip Erdogan har ellers aktivt talt religiøse konflikter og andre konflikter op for at cementere sin konservative base. Men afvisningen af kupforsøget kan også blive en afvisning af den strategi, vurderer lektoren.

Skredet mod en større fælles følelse omkring demokratiet og en afstandtagen fra det voldelige kupforsøg stiller Recep Tayyip Erdogan med et valg.

- Det rationelle vil være, at Erdogan drager den lektie, at hvis han polariserer befolkningen, så skaber han konflikter, han ikke kan kontrollere, og at han derfor prøver at spænde bredere.

- Men det kan også være, at han bruger det som undskyldning for at gå fuldstændigt bersærk og forsøger at realisere sine drømme om at blive Tyrkiets egenrådige præsident, siger Mehmet Ümit Necep.

Lektoren tror - og håber - at valget falder på et bredere samarbejde.

- Manden er ikke tabt bag en vogn og har masser politisk tæft. Der er en stærk bevægelse nu mod, at vi må have færre fjender og flere venner. At vejen frem er at etablere tillid og venskab. Det, tror jeg, han vil følge, afslutter lektoren.