Danske dommere er bestyrtede over tyrkisk udrensning

Tyrkiets magthavere benytter kupforsøget til at slippe af med besværlige dommere, siger dansk dommer.

De talrige anholdelser af dommere og anklagere i Tyrkiet tyder pĂĄ en dyster udvikling i landet.

Udrensningen kan være udtryk for, at præsident Erdogan benytter sig af lejligheden til at fjerne uafhængig kontrol, mener formanden for Den Danske Dommerforening.

- Jeg er bekymret og faktisk også bestyrtet over udviklingen, siger Mikael Sjöberg søndag.

Straks efter det mislykkede kup blev der udstedt anholdelsesordrer på i alt 2745 dommere og anklagere over hele Tyrkiet, rapporterede nyhedsbureauet Anadolu lørdag.

Svækker den tredje statsmagt

Søndag er antallet af effektuerede anholdelser uklart. Nyhedsbureauet AFP skriver dog, at 44 dommere og anklagere skal være tilbageholdt i byen Konya, og at antallet er 92 i byen Gaziantep, som ligger i den sydøstlige del af landet.

- Jeg kender jo ikke den nøjagtige baggrund for anholdelserne, men hastigheden siger mig, at man benytter sig af lejligheden til at slippe af med en række uafhængige dommere, siger den danske dommerformand.

Dermed skrider landet ud i en mere totalitær retning, lyder det.

- Dermed svækker man den tredje statsmagt, der skal holde øje med den udøvende og den lovgivende magt. Så kan indgreb mod forsamlingsfriheden og ytringsfriheden nemmere lade sig gøre. Så er der frit spil, siger han.

Anslaget mod de uafhængige dommere har dog stået på i et stykke tid.

- Når vi mødes internationalt, bruger vi meget tid på Tyrkiet, fordi vi kan konstatere, at forholdet mellem Erdogan og domstolene bliver mere og mere anspændt.

Håber på europæisk reaktion

For eksempel er Mikael Sjöbergs kollega i den tyrkiske dommerforening blevet forflyttet fra sin post i Ankara til et fjerntliggende embede nær den syriske grænse.

- Det er lykkedes at sende flere besværlige dommere ud af Istanbul og Ankara, fortæller Sjöberg.

Da den europæiske forening af dommere i maj mødtes i Jerusalem, måtte man undvære den tyrkiske kollega. Han havde fået forbud mod at udrejse, oplyser den danske dommerformand.

Han håber, at netop den europæiske forening vil reagere på den seneste dramatiske udvikling ovenpå det mislykkede kup.