Tyrkiet spærrer base med danske kampfly efter kupforsøg

Efter kupforsøg natten til lørdag har Tyrkiet midlertidigt lukket Incirlik-basen, som bruges i kampen mod IS.

Tyrkiet har midlertidigt lukket luftbasen Incirlik, oplyser et amerikansk konsulat i landet. Beslutningen er truffet i forlængelse af et kupforsøg i Tyrkiet.

Basen benyttes af blandt andet danske kampfly til angreb på terrorgruppen Islamisk Stat.

- Lokale myndigheder har stoppet til- og frakørsel til luftbasen Incirlik. Strømmen er også blevet afbrudt, oplyser USA's konsulat i Adana.

Incirlik benyttes af den USA-ledede koalition, som bomber Islamisk Stat i Syrien og Irak. Flere lande har soldater på basen, heriblandt Danmark og USA.

Kupmagere fra den tyrkiske hær kaprede kampfly, som de brugte til at angribe blandt andet parlamentet i Ankara natten til lørdag, oplyser den tyrkiske regering.

- Undlad venligst at komme på basen indtil normale forhold er genoprettet, skriver konsulatet.

USA suspenderer flyvninger fra basen

Tyrkiske myndigheder har ikke oplyst årsagen til, at basen er midlertidigt lukket. Men det skete, efter at sikkerhedsstyrker i tusindtal blev anholdt rundt om i landet.

Efter lange forhandlinger gav Tyrkiet sidste år USA grønt lys til at benytte basen til angreb på Islamisk Stat. Siden er basen blevet helt central i koalitionens kamp mod ekstremister i de to nabolande.

USA har lørdag - efter basen blev spærret - suspenderet alle flyvninger fra Incirlik.

Danske udsendte afventer

Herhjemme oplyste Forsvaret lørdag formiddag på sin hjemmeside, at Forsvarets udsendte personel ved den tyrkiske flybase var i god behold, og ar soldaterne ikke havde været direkte påvirket af hændelserne i Tyrkiet.

Chefen for F-16-kampflybidraget, oberst Peter Johan Bødker, oplyste, at de danske soldater forholdt sig i ro og følger nyhederne tæt:

- Ved det danske F-16-bidrag på Incirlik Air base her i Tyrkiet har vi fulgt hændelserne omkring forsøget på militærkup hen over natten, men der har heldigvis været roligt her på basen. Alle danskere har det godt, og de danske F-16-fly er på jorden. I øjeblikket afventer vi, at der falder ro på begivenhederne. De fleste danskere er samlet i vores danske lejr, hvor vi følger med i nyhederne, lød det i meddelelsen.

TV 2 har lørdag eftermiddag været i kontakt med Forsvaret, hvor presseofficer Anders Rømeling oplyser, at der ikke er meget nyt, men at der er en generator på basen, så de danske soldater er ikke uden strøm.

- Ellers er der ikke meget nyt. Danskerne forholder sig fortsat roligt og afventer situationen, fortæller han til TV 2.