Udland

Pakistans Kim Kardashian myrdet efter Facebook-opdatering

Få timer efter at hun havde skrevet en Facebook-opdatering, blev Qandeel Baloch, 26, myrdet. Politiet i Pakistan frygter, hun blev offer for æresdrab.

- Jeg mener, jeg er en moderne feminist. Jeg tror på lighed. Jeg behøver ikke vælge, hvilken type kvinder skal være. Jeg tror ikke på, der er nogen grund til at sætte stempler på os selv bare for samfundets skyld. Jeg er bare en kvinde med frie tanker og et frit tankesæt og JEG ELSKER DEN, JEG ER.

Sådan skrev 26-årige Qandeel Baloch, der ifølge Wall Street Journal var Pakistans svar på den amerikanske reality-dronning Kim Kardashian, i en Facebook-opdatering i fredags. Opdateringen var ledsaget af billedet over denne artikel.

Få timer senere blev hun myrdet i sine forældres hjem i byen Multan i det centrale Pakistan. Ifølge politiet blev hun offer for et æresdrab.

- Ifølge den foreløbige efterforskning og udtalelser fra hendes forældre, blev hun kvalt af sin bror, siger Azhar Akram, politichef i Multan. Politiet eftersøger nu Qandeel Balochs bror.

Qandeel Baloch hed i virkeligheden Fazia Azeem, og hun var en Pakistans bedste kendte mediepersonligheder. Hun lagde videoer og selfier på sine konti på sociale medier som Facebook og Instagram. Og hun fik flere hundrede tusinder følgere.

Mange af hendes videoer, blandt andet en hvor hun tilbød at strippe, hvis Pakistan slog Indien i en cricket-kamp, virkede stødende på konservative pakistanere. Kritikere mente, at hendes kommentarer, billeder og tøj overskred grænsen for Pakistanske og islamiske normer.

Det er ikke lykkedes Wall Street Journal at få en kommentar fra Qandeel Balochs familie, men drabet på hende har skabt voldsom debat om æresdrab i Pakistan.

Ifølge data fra Menneskerettighedskommissionen i Pakistan, en uafhængig organisation i Pakistan, blev 1000 kvinder i 2015 ofre for æresdrab i landet.

- Hvor mange kvinder skal dø, før vi indfører en lov mod æresdrab, skriver den pakistanske filminstruktør Sharmeen Obaid-Chinoy i et tweet.