Udland

Kristian Jensen bakker op om tyrkisk regering i kupforsøg

En del af militæret har forsøgt at afsætte præsident Erdogan i Tyrkiet og overtage magten i det store land.

Der er fortsat ingen meldinger om, at der skulle være kommet danskere til skade i Tyrkiet, som er udsat for et kupforsøg, der gik i gang fredag aften.

Lørdag morgen er det stadig usikkert, hvad der sker i landet, men situationen er alvorlig, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Der er ingen tvivl om, at det er en meget, meget alvorlig situation, og der vil være ofre, både døde og sårede. Situationen er stadig usikker, men det virker til, at regeringen får mere og mere styr på situationen.

- Vores førsteprioritet er at sikre danske statsborgere i Tyrkiet, få kontakt med dem og overblik over situationen for at sikre os, at de har det godt. Og at de får den hjælp, de har behov for, siger Kristian Jensen.

Udenrigsministeriet fraråder danskere alle unødvendige rejser til Tyrkiet efter forsøg på militærkup i landet.

- Det tyder på, at det er en mindre gruppe af militæret, som har forsøgt at gennemføre en magtovertagelse i Tyrkiet. Men de er blevet arresteret ved CNN Türk, ved parlamentet og flere andre steder af politiet, som har været loyal mod regeringen, siger Kristian Jensen.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, stod omkring klokken 3 natten til lørdag frem foran en mængde af støtter i Istanbuls Atatürk-lufthavn ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der er uklare meldinger om situationen i landet, men der er tale om et kupforsøg fra formodentlig en fraktion af militæret mod Erdogans regering.

Danmarks opbakning er utvetydig, siger Kristian Jensen.

- Vi støtter den regering, det tyrkiske folk har valgt. Vi har mange ting, vi er uenige med Tyrkiet om og endda nogle punkter, hvor vi drøfter ret robust med Tyrkiet om menneskerettigheder, ytringsfrihed og pressefrihed.

- Men vi støtter den demokratisk valgte regering, siger Kristian Jensen.