Erdogan advarer kupmagere: Et forræderi der skal straffes hårdt

Regeringen er ved roret og vil rense ud i militæret, har præsident Erdogan netop sagt i en tale til folket.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan blev mødt med jubel i Atatürk-lufthavnen, da han i nat landede i Istanbul, efter at kupforsøget med hans egne ord var blevet slået ned. 

Det viser billeder fra tv-stationen NTV, som britiske Sky News viser.

Erdoğan kalder nattens kupforsøg for et angreb på hele landet, skriver Reuters. Og i sin første pressekonference efter kupforsøget lovede han, at kupmagerne skal straffes hårdt.

- Denne lille gruppe i militæret er selveste parallelstaten i Tyrkiet. Denne bevægelse er et stort forræderi og skal straffes hårdt, sagde han i den direkte tale fra lufthavnen for få timer siden.

Erdoğan: Regeringen har roret

Med parallel-staten kan Erdoğan henvise til Gülen-bevægelsen, skriver NRK, som det regerende AKP-parti i en periode var allieret med, men som Erdoğan og AKP nu er uvenner med.

- Denne aften er guds gave til os, for vi kan rense hæren for dette greb i den. Dette er det nye Tyrkiet, sagde han videre.

Erdoğan har erklæret kupforsøget for ovre og siger, at "regeringen har roret". Derudover sagde han, at de generaler, der deltager i kupforsøget, ikke er loyale over for Tyrkiet, og at deres ordrer kommer fra Pennsylvania (den toneangivende religiøse tænker Fethullah Gülen kaldes profeten fra Pennsylvania, red.). 

- Jeg sender en besked til vores soldater: I er vores sønner. I peger jeres våben mod jeres mødre, fædre og brødre. Vi gav jer våben for at beskyttes os. Hvis I peger dem mod os, kommer I til at betale for det, sagde Erdoğan.

Renser ud i militæret

Erdoğan har varslet en "udrensning" af militæret, og en analytiker siger til BBC, at han kan frygte, det er Erdoğans metode til at centrere mere af magten omkring sin egen person. 

Flere end 754 personer er anholdt efter kupforsøget, mens 60 personer er døde efter nattens kampe i Tyrkiets to største byer Istanbul og Ankara. Det melder myndighederne i Tyrkiet-

Præsidenten var på ferie i Marmaris i den sydlige del af landet, da kupforsøget mod ham startede. 

Erdoğan rejser formodentlig viderer til Tyrkiets hovedstad Ankara, melder Reuters.