Ekspert: Derfor forsøger militæret at kuppe Erdogan nu

Militærets større magt i Tyrkiet kan være årsagen til kupforsøget i landet, fortæller ekspert.

Flere end 700 tyrkiske soldater er anholdt, mens fem generaler og 29 oberster er blevet frataget deres poster, efter militæret i Tyrkiet fredag aften og natten til lørdag har forsøgt at afsætte landets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Årsagen til kupforsøget skyldes blandt andet, at militæret med tiden har fået en større og større rolle i Tyrkiet, forklarer Hetav Rojan, der er freelancejournalist og Tyrkiet-kender.

- Vi har set, at der er meget store uroligheder i Tyrkiets sydøstlige egne, hvor Kurdistans Arbejderparti, PKK, fører væbnet konflikt med sikkerhedsstyrker. Vi har set, at konflikten i Syrien har givet plads til, at Islamisk Stat har fået et større fodfæste i Tyrkiet.

- Så der er en større og større rolle for militæret at spille, og det er åbenbart det, der har ført til en slags konklusion hos militæret og nogle af de øverste generaler i en del af militæret, at jorden var frugtbar nok til, at man ville kunne rulle ud med sine kampvogne og få noget folkelig støtte bag sig, siger Hetav Rojan til TV 2.

Symptom på politiske spændinger

Kuppet er ifølge Hetav Rojan et symptom på, at der er meget store politiske spændinger i Tyrkiet. Det handler ikke kun om, at militæret er vrede på regeringen og omvendt.

- Inde i militæret er der nogle spændinger, som åbenbart skal spille sig ud nu, og det er også meget den optik, som regeringen prøver at lægge på. Den sprogbrug, regeringen bruger, handler også om at sige, at militæret er delt, og at de mest loyale generaler er fortsat på regeringens side, og at det kun er en lille gruppe forrædere, der rent faktisk forsøger at føre et kup

Han understreger, at kupforsøget er en stor omvæltning for Tyrkiet, selvom regeringen forsøger at nedtone det.

Virker som et gammeldags kup

Men hvad militærets egentlige motiv er for at forsøge at kuppe den tyrkiske præsident er endnu ukendt, fortæller Hetav Rojan

- Vi ved ikke, hvad der er bevæggrundene for, at man vil tage magten. Det har egentlig virket som et meget gammeldags kup i en meget hypermoderne tid, hvor vi kan følge med på Twitter. Jeg sad og fulgte med i nat og ringede til venner og journalistkollegaer dernede. Jeg kunne følge med minut for minut, mens vi så journalister være med på tv-kanaler, som om det var dér, hvor folk udelukkende fik deres informationer fra.

- Selvfølgelig er der store dele af Tyrkiet, der får deres informationer fra fjernsyns- og radiokanaler, men man har ikke haft den store kontrol over informationsstrømmen, selvom man har prøvet at blokere de sociale medier og andre måder, folk kunne få informationer på, siger han.