Kupforsøg i Tyrkiet

Ekspert: Derfor fejler kupforsøget mod Erdogan

Med et "gammeldags kupforsøg" har kupmagerne overset flere afgørende manøvre, siger en ekspert. Og derfor slog det fejl.

Kamvogne pløjede demonstranter ned og kampfly skød fra luften, mens røgen steg op over gaderne i Tyrkiets største byer Istanbul og Ankara, da dele af militæret satte gang i et kupforsøg mod præsident Erdogan sent fredag aften.

- De er en stor overraskelse, at det er sket. Det er ikke første gang, der er et ønske om at kuppe Erdogan fra magten, men at nogen turde gå hele vejen, er jeg overrasket over, siger Johannes Nordby, analytiker ved Forsvarsakademiet.

Siden 1960 har militæret slået til mod skiftende regeringer fem gange.

Men efter overraskelsen over selve kupforsøget har lagt sig, er der flere ting ved kupmagerne, der overrasker den erfarne analytiker mere. Og som kan forklare, hvorfor deres anstrengelser siden fredag aften ser ud til at fejle.

Gammeldags kupforsøg

Afgørende ser det ud som et "gammeldags kupforsøg".

- De har ikke styr på medierne og dermed kommunikationen. Derfor kan Erdogan gå på tv og se tyrkerne i øjnene, mens han siger, at kupforsøget som ovre og netop sige, at regeringen er ved roret igen, forklarer Johannes Nordby.

Kupmagerne tvang sig til magten på en tv-station, der gik i sort. Men tyrkerne kunne stadig følge med i Erdogans udtalelser på andre tv-stationer og tyrkernes oplevelser i gaderne, som de delte på de sociale medier.

- Derudover har kupmagerne taget magten i ministerierne i stedet for at tage afgørende personer ud af spillet. For eksempel tage Erdogan til fange og sat ham i husarrest. Da havde han ikke kunnet gå på tv og bede folk gå på gaden. Som mange folk jo derefter gjorde.

Kupmagere mangler opbakning

Kupmagerne er kun en fraktion af Tyrkiets store militær, og det er en anden afgørende forklaring.

- Sammenligner man med Egypten, var det hele millitæret, der for et par år siden gik op mod præsident Morsi. De gav den fuld gas og fik ham afsat. Men i Tyrkiet har kupmagerne ikke den fulde opbakning fra militæret, og flere generaler og officerer er allerede sat ud af spillet eller har erklæret deres loyalitet til Erdogan, siger Johannes Nordby.

Den erfarne analytiker mener, at Erdogan kan fortsætte som præsident. Selv om kupmagerne har sendt en email om, at deres kupforsøg stadig er i gang, og der er kampe i Istanbuls gader, ser det mere og mere ud til at dø ud. Og Erdogan har sagt i en tv-transmitteret tale, at "regeringen er ved roret".

- Hvis du skal lave et kup med succes, skal det gå hurtigt. Nu er der gået 8-9 timer, og det lader til, at Erdogan klarer sig gennem det her. De har mistet det strategiske initiativ.

- Jeg er ikke sikker på, at kampene stopper i dag. Dem, der gør oprør, ved godt, hvad alternativet til deres fortsatte kampe er. Det er at komme i fængsel på livstid eller blive slået ihjel, forklarer han.

Flere end 1.000 sårede

Mens kampene blusser ned i gaderne, stiger antallet af døde, sårede og arresterede.

90 personer er døde i Ankara og Istanbul, mens over 1.000 meldes sårede af Røde Halvmåne, der er den tyrkiske pendant til Røde Kors, efter nattens kampe.

Derudover er flere end 1.500 personer tilbageholdt.