Kupforsøg i Tyrkiet

Dansk-tyrkere demonstrerer i København: - Det har været et mareridt

Efter kupforsøget i Tyrkiet natten til lørdag samledes dansk-tyrkere på Rådhuspladsen i København.

De voldsomme begivenheder i Tyrkiet natten til lørdag, hvor dele af det tyrkiske militær forsøgte at foranstalte et militærkup, har også sendt rystelser gennem det dansk-tyrkiske miljø. I København samledes mange dansk-tyrkere lørdag aften på Rådhuspladsen for at udtrykke deres følelser.

- Det har været et mareridt. Vi er faktisk meget rystede og meget forfærdede. Der er mange af os, der har pårørende, og vi har folk, der er på ferie, og vi har familie, der er på ferie. Så vi er rystede, og vi er meget, meget kede af det, fortæller Seyit Ahmet Öskan, socialdemokratisk byrådsmedlem i Ishøj og talsmand for Unionen af Europæiske Tyrkiske Demokrater, der stod bag arrangementet, til TV 2.

Han havde ikke forventet, at et militærkup ville finde sted igen, selv om det er sket flere gange tidligere i Tyrkiets historie.

- Jeg havde ikke troet, at det kunne ske. Helt ærligt, det havde jeg faktisk ikke. Vi har jo alle sammen haft en forhåbning om, at der er sket en fremgang. Befolkningen er ligeligt fordelt, der er velfærdsfremgang i Tyrkiet, og vi har lavet nogle gode aftaler med vores naboer. Så vi er kun interesserede i, at der er fred og ro i verden.

- At der lige pludselig kommer sådan en gang ravage, hvor F16-fly skyder ned på deres egen befolkning - det er altså uhørt. Uskyldige demokratiske forkæmpere, der har været ude på gaden for at få det her afværget.

Håber på tættere bånd til Europa

For Seyit Ahmet Öskan er håbet, at begivenhederne trods alt kan være med til at skubbe landet i den retning, mange europæiske tyrkere håber på.

- Jeg vil håbe, at vi kommer tættere på Europa, for Tyrkiet har jo længe søgt om at være en del af Europa. Jeg håber, at man får forståelse til at tage Tyrkiet ind i varmen.

Ifølge de seneste oplysninger kostede kupforsøget 265 mennesker livet, herunder både civile og militære kupmagere. 2475 dommere er blevet frataget deres hverv, og 2839 medlemmer af det tyrkiske militær er blevet tilbageholdt.