Udenrigsministeriet: Danskere i Tyrkiet skal blive pĂĄ deres hotel

Danskere i Tyrkiet bør blive på deres hotel, lyder anbefalingen fra Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriets Borgerservice skriver på Twitter, at der er et formodet kupforsøg i gang i Tyrkiet. Danskere bør blive på deres hotel, lyder anbefalingen.

Tusindvis af danskere holder lige nu ferie i landet, men blandt andet er den store lufthavn Ataturk i hovedstaden Ankara under militær kontrol, og alle fly bliver ifølge flyovervågningstjenesten Flightradar24 lige nu omdirigeret.

Formentlig ikke uroligheder ved kysten

Ifølge direktøren i Danmarks Rejsebureauforening, Lars Thykier, er det i morgen skiftedag for de mange turister i landet. Det betyder, at mange skal forbi en lufthavn. Men man skal tage det helt roligt, lyder det.

Han forklarer, at man skal følge Udenrigsministeriets retningslinjer, men at der formentlig ikke er nogle uroligheder ved kysten.

- Følger kuppet de normale mønster vil der ikke være nogen nævneværdige spændinger i turistområderne. Jeg tror ikke, at nogen vil have interesse i at ødelægge Tyrkiets ry og omdømme, da de er meget afhængige af turismen, siger Lars Thykier.

Han siger, at det kan være en rigtig dårlig ide at begynde at sende danskere hjem lige nu.

- Man skal ikke sende folk til en lufthavn eller ud pĂĄ gaderne, medmindre man er helt sikker pĂĄ, at det er sikkert. Lufthavne er jo nogle gange genstand for voldelige scener i sĂĄdanne forbindelser.

DĂĄrligt vejr har fĂĄet danskere til at rejse til Tyrkiet trods terror

Ifølge Lars Thykier følger Danmarks Rejsebureauforening situationen tæt.

- Og så må vi finde ud af, om der skal ske noget ekstraordinært.

Flere rejsebureauer oplyste i slutningen af juni til TV 2, at antallet af danske rejsende til Tyrkiet var faldet med 20 procent på grund af terror i landet i løbet af det seneste år. Samtidig viste en måling, som Megafon foretog for TV 2 og Politiken, at terrorfrygt har fået hver 8. dansker til at ændre rejsemål.

Det dĂĄrlige danske sommervejr har imidlertid fĂĄet mange danskere til alligevel at rejse til Tyrkiet.

- Normale afbestillingsregler gælder

Pressechef i rejsebureauet Star Tour, Nikolai Johnsen, oplyser til TV 2, at alle rejsebureauets fly indtil videre afgår som planmæssigt, indtil selskabet får andet at vide.

- Herfra følger vi situationen nøje, men vores folk i turistområderne siger, at alt er roligt. Det er dog klart, at der vil være nogle folk, der er bange, og dem skal vi selvfølgelig tage en snak med. Vi følger Udenrigsmioisteriets rejsevejledning, og indtil de ændrer den, gør vi ikke noget.

Det samme lyder fra Stig Ellling fra Bravotours.

Hvad hvis man ikke vil af sted?

- Så længe vi følger rejsevejledningerne, er der ikke så meget at gøre, og så er det de normale afbestillingsregler, der er gældende. I Thailand har vi flere gange set militærekup uden, at det har påvirket turismen på nogen måde, siger Nikolai Johnsen fra Star Tour.

Stig Elling siger:

- Man kan ikke gøre så meget, for i øjeblikket er det de almindelige bestemmelser, der er gældende, og vi flyver helt normalt.

Militær har udstedt udgangsforbud

Den store lufthavn Ataturk i hovedstaden Ankara er under militær kontrol, og alle fly til Istanbul og Ankara bliver ifølge flyovervågningstjenesten Flightradar24 lige nu omdirigeret.

Ifølge Københavns Lufthavnes hjemmeside skulle et fly fra Turkish Airlines været lettet fra Københavns Lufthavn kl. 23.15, men der står i skrivende stund, at man skal afvente information.

Udenrigsministeriet ændrede rejsevejledningen for Tyrkiet i juni, hvor den største lufthavn i Istanbul blev angrebet.

Militæret i landet har udstedt udgangsforbud, men præsident Recep Erdogan opfordrer i en tale tyrkierne til at gå på gaden i protest, ligesom han opfordrer til, at lufthavnene skal modstå kuppet.