Terror i Nice

TV 2 i Nice efter Bastille-angrebet: Byen er splittet i to

Fortovscaféerne er som vanlig fyldte, men langs promenaden runger stilheden.

- Langs promenaden står folk som saltstøtter. De er fuldstændig frosne. De står uforstående overfor, hvad der er sket. Man skulle tro, de kiggede ud over Middelhavet, men blikket er fæstnet over promenaden. 

Sådan lyder det fra TV 2's udlandsjournalist Jeppe Krogager knap et døgn, efter at en 31-årig tuneser kørte en hvid lastbil ind i en større menneskemængde på den brede strandpromenade, Promenade des Anglais.

Her var tusindvis af mennesker samlet torsdag aften for at fejre den franske nationaldag, Bastille-dagen. Efter et storslået fyrværkeri blev feststemningen ændret. Den hvide lastbil nåede at tropederer 84 personer, heriblandt over 10 børn, før den 31-årige tuneser bag rattet blev skudt af politiet.

I dag mærkes kontrasten.

- Den ellers meget trafikerede promenade er tom. Kun politifolk og soldater er på gaderne. De er bevæbnet til tænderne. Og så ser man hele tiden folk komme gående med blomster, de er på vej til at lægge langs promenaden, siger Jeppe Krogager.

Tavsheden er slående

Ifølge TV 2-journalisten er "hændelsen hele tiden til stede i gadebilledet". Han har snakket med både lokale franskmænd og turister, der var til stede, da angrebet fandt sted.

Flere af dem er dagen derpå vendt tilbage til strandpromenaden.

- Det er tydeligt, at mange mennesker går tilbage for at prøve at fordøje det. Det var uvirkeligt for mange, siger Jeppe Krogager og fortsætter:

- Nu er tavsheden slående. Folk står bare og kigger. Nogle er gået helt i stå. De er tankefulde og meget berørte.

Millionbyen lever videre

Anderledes ser det ud i byens sidegader. Blot få meter fra strandpromenaden er gaderne så fyldte med mennesker, at man skal sno sig for at komme igennem menneskemængden.

- Det er en millionby, der lever videre. Allerede nu sidder folk som vanligt på fortovscaféerne. Som om intet er hændt. Som om det var endnu en dag ved Middelhavet. Det er en hel anden stemning end den mere trykkede stemning langs promenaden, siger Jeppe Krogager.

Han er derfor ikke i tvivl om, at den sydfranske by er todelt. 

- Nogle er frustrerede og forfærdede over angrebet. De vil langt væk. Og så er der dem, der ikke mener, terroristerne skal vinde. De vil ikke opgive. De kæmper for at vende tilbage til feriestemningen.