Tidligere PET-chef om terrorangreb i Nice: Det er simpelt, men uhyggeligt effektivt

Den forhenværende operative chef for PET Frank Jensen, kalder 'lastbilsmetoden' for en primitiv, men ekstremt effektiv terrormetode.

Sent torsdag aften torpederede en 31-årig mand en folkefest i Nice i forbindelse med Bastilledagen - den franske nationaldag. Han kørte en lastbil tværs igennem folkemængden, og indtil videre har attentatet kostet 84 mennesker livet.

Tidligere anvendte terrorister mere avancerede metoder, når de ønskede at sprede frygt og rædsel. Men metoderne er blevet meget forsimplet, og det gør det ekstremt svært for efterretningstjenesten at dæmme op for potentielle terrorangreb. Det fortæller Frank Jensen, forhenværende operativ chef hos PET.

- Fremgangsmåden er noget al-Qaeda beskrev for mange år siden. Islamisk Stat har også brugt metoden, hvor man torpederer menneskemængder med et køretøj, fortæller han til TV 2.

Terroren har skiftet karakter

Tidligere så man, at terrorangrebene var nøje koordinerede og involverede mange personer. Situationen er nu, at der er færre personer involveret og metoderne er blevet mere enkle.

- Det øgede samarbejde mellem de europæiske efterretningstjenester har gjort det sværere for terroristerne at udføre nøje koordinerede angreb, som involverer en masse mennesker i forskellige lande. Nu satser de (terroristerne, red.) mere på at slå til hårdt og simpelt. 

- Denne type angreb rammer mindst lige så hårdt og skræmmer lige så meget som de angreb, der har haft en lang planlægningstid.

Flere medier beretter, at der er mange børn blandt de dræbte. Den engelske avis The Guardian har blandt andet beskrevet, hvordan forældre kastede deres børn over husmure for at få dem væk fra lastbilens rækkevidde. 

Ikke kendt af efterretningstjenesten

To dage inden angrebet i Nice lejede den 31-årige gerningsmand en lastbil. Og det var denne lastbil han brugte til at dræbe mindst 84 mennesker torsdag aften.

Og netop de enkle metoder gør det ekstremt svært for de europæiske efterretningstjenester at forhindre denne type terrorangreb. 

- Det er netop dét, der er udfordringen. Denne gerningsmand var ikke kendt af efterretningstjenesten i forvejen - han var kendt kendt for noget småkriminalitet. Der skal være nogen, der fortæller os om, at denne mand muligvis er ved at blive radikaliseret, siger Frank Jensen.

Den franske præsident Francois Hollande har forlænget undtagelsestilstanden i Frankrig med tre måneder.