Terror i Nice

Seks konkrete råd: Sådan taler du om terror med dit barn

Red Barnet har opstillet råd til, hvordan man som forælder taler med sit barn om terrorangreb.

Det er voldsomme historier, der fredag brager frem på tv-skærmen - og så vidt, det er muligt, bør man afskærme sit barn fra billederne af tragedien i den franske by Nice. 

Det fortæller Gitte Jakobsen, der er seniorrådgiver ved Red Barnet. 

Men hvis ens barn oplever noget ubehageligt - måske endda har været i området, eller kender nogen, der har - er det vigtigt at anerkende, hvad de har oplevet. 

- Det er vigtigt at tale om det, vi har set og hørt og forsikre hinanden om, at vi er her for at passe på hinanden. At der er politi i gaderne, og de passer på os, så meget de overhovedet kan, siger Gitte Jakobsen til TV 2.

Kontakt Udenrigsministeriet

Hvis du kender nogen i Nice, som du endnu ikke har fået kontakt med, så kontakt Udenrigsministeriets Borgerservice på telefon 33 92 11 12

Pårørende kan desuden ringe til de fire hospitaler, hvor danskere kan være indlagt. Vær forberedt på, at personalet taler dårligt engelsk:

Hopital Pasleur: +33 04 92 03 77 77

Hopital Archet: +33 04 92 03 77 77

Clinique Belvédère: +33 08 26 30 75 76

Fondation Lenval: +33 11 43 17 56 46

Som voksen skal man også turde stå ved, at man selv bliver følelsmæssigt ramt "og forsikre hinanden om, at det er sket nu, men der er nogen, der prøver at undgå, at det sker igen. Men vi kan ikke love det", siger seniorrådgiveren.

Lastbilen "kom ikke til"  

Man skal samtidig passe på med den hvide løgn for at berolige barnet. Det duer ikke at bortforklare hændelsen og sige, at ”lastbilen kom til...” Her anbefaler Gitte Jakobsen i stedet, at man er konkret i forhold til barnets alder og modenhed.

- Hvis man siger, at lastbilen ”kom til”, så kan de blive bange for alle lastbiler, og det er jo ikke det, der er meningen, siger hun.  

Når børn er mellem seks og otte år, begynder de som regel at forholde sig til liv og død, og her anbefaler Gitte Jakobsen, at man husker at forklare, at billederne der kører over tv-skærmen, er gentagelser af en enkelt handling. 

- Det er ikke nye handlinger, der sker hvert femte minut. Det er en handling, der er sket, og den bliver gentaget mange gange.  

Red Barnet har opstillet disse seks råd til, hvordan du taler med dine børn om terror: 

Sådan taler du om terror med dit barn

 1. Giv børnene tryghed

  Fortæl børnene, at der bliver gjort alt for at beskytte de børn og voksne, der er direkte berørt af situationen. Sørg for, at de ved, at politiet og deres forældre vil gøre alt for at beskytte dem, hvis noget lignende skulle ske i Danmark. Det gælder også, hvis I eksempelvis selv skal på rejse.

 2. Tal med børnene om det, de har set og hørt

  Børn i seks-syv års alderen er ved at have en forståelse af, at man kan dø. Derfor kan voldsomme billeder gøre dem utrygge og kede af det. Nogle børn forstår for eksempel ikke, at det er de samme billeder, der bliver sendt flere gange. De tror, at angrebene sker om og om igen. Med større børn, der selv viser interesse, kan man som forælder se nyhederne sammen med dem. Det frarådes at lade yngre børn se nyheder alene.

 3. Lyt grundigt til børnene

  Snak med børnene og prøv at give dem en grundlæggende forståelse, der svarer til deres alder. Små børn skal ikke have store, tekniske forklaringer. Måske spørger de, hvad en bombe er eller hvad terror betyder. Prøv at forklare det enkelt med ord, som de små børn kan forstå. Sig eksempelvis, at selvom nogle voksne tror, de har ret til at slå andre ihjel, så gælder det ikke alle voksne. Og at I som forældre passer på dem.

 4. Vær åben

  Børn oplever ikke begivenhederne ens. Yngre børn vil i høj grad være afhængige af, at voksne fortolker begivenhederne for dem, mens større børn og teenagere vil få information fra forskellige kilder, der måske ikke alle sammen er lige pålidelige. Selv om teenagere tilsyneladende har en større forståelsesevne, har de stadig brug for ekstra opmærksomhed og hjælp til at forstå begivenhederne.

 5. Giv børnene håb

  Det er godt for både børn og voksne at vide, at det kan blive godt igen. Fortæl børnene, at der er mennesker, der hjælper og gør alt, hvad de kan for at få livet til at blive normalt igen. Der er også læger og sygeplejersker, der tager sig af de syge og sårede, og politiet gør en ekstra indsats, for at det ikke sker igen.

 6. Giv udtryk for medfølelse

  At støtte eller hjælpe andre kan give børn en følelse af kontrol, tryghed og empati. Det kan ved katastrofer og andre voldsomme oplevelser i medierne give god mening, at man eksempelvis sammen med barnet viser sin medfølelse gennem de sociale medier eller ved sympati- eller mindemarkeringer. De fleste børn har det rigtig godt med at vise deres forståelse på den ene eller anden måde.

Kilde: Red Barnet