Øjenvidner beretter om uhyggelige scener: Folk fløj som bowlingkegler

Panikken var total, da en lastbil på den franske nationaldag pløjede gennem en stor menneskemængde ved havndepromenaden i Nice. Mindst 84 er døde.

Flere øjenvidner til terrorangrebet i den sydfranske by Nice beretter om uhyggelige scener, da en lastbil torsdag aften kørte igennem en stor menneskemængde med minimum 84 døde til følge.

En af dem er Damien Allemand, der efter at have set det store fyrværkerishow ved havnefronten pludselig hørte larm og skrig.

- En brøkdel af et sekund senere kom en enorm, hvid lastbil mod os med høj hastighed og drejede hjulene for at køre så mange som muligt ned. 

- Jeg så folk flyve som bowlingkegler langs ruten. Jeg hørte lyde og råb, jeg aldrig vil glemme, siger Damien Allemand ifølge BBC.

Kastede børn over hegnet for at redde dem

Flere videoer optaget på havnepromenaden Promenade de Anglais viser et hav af paniske mennesker løbe væk i høj fart. Ifølge The Guardian siger vidner, at føreren af bilen kørte i zigzag, så han kunne ramme flest muligt, og at gerningsmanden fortsatte sådan i flere hundrede meter.

Længere nede af havnepromenaden stod amerikansk-palæstinensiske Ismali Khalidi sammen med sine venner.

Han fortæller til The Guardian, at panikken spredte sig i takt med, at flere og flere begyndte at løbe væk fra lastbilen, der ifølge flere vidner pløjede ned gennem menneskemasserne.

- Vi så en mand kaste børn over et hegn for selv at hoppe efter dem, siger Ismali Khalidi, der mener, at politiet var med til at skabe endnu mere panik.

- Folk kom mod os sagde, at politiet havde bedt dem om at løbe uden at fortælle dem hvorfor. Så folk begyndte at løbe for deres liv uden anden information.

- Jeg har aldrig set så meget kaos, hysteri, terror og et total mangel på information før, siger Ismali Khalidi.

Norske Petter Ødegaard var også på havnepromenaden, da lastbilen buldrede ind i masserne. Han havde netop set fyrværkeri, da han hørte bump og skrig. Det var lastbilen, der ramte mennesker på fortorvet.

- Jeg troede først, det var et telt, der var blæst sammen, men så så jeg, at lastbilen gav fuld gas. Folk bare sprang væk. Absolut uvirkeligt at se. Folk lå overalt. Folk blev trukket ned under hjulene og lå der. Det tog noget tid, før jeg faktisk indså, hvad der var sket. Da jeg hørte skud, begyndte jeg at løbe, siger Ødegaard til NRK.

Fortsat stor uvished

Det er endnu uvist, om de mindst 84 personer dræbte personer alle er døde, fordi de er blevet kørt ned, eller om der er andre årsager.

Nices borgmester siger ifølge The Guardian, at gerningsmanden, inden han blev skudt og dræbt af politiet, havde nået at affyre ”adskillige skud”. Om nogle af disse skud har været dræbende vides endnu ikke.

Der meldes fredag morgen om et utal af sårede efter angrebet, mens 18 personer skulle være i kritisk tilstand. Ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice, at der ikke er meldinger om dræbte danskere.

Gerningsmanden er angiveligt en 31-årig fransk-tunesisk mand. Det fortæller kilder i politiet til nyhedsbureauet Reuters. Manden er tidligere kendt af politiet, men ikke som formodet terrorist.

Har du, eller kender du nogen, der har været vidne til terrorangrebet i Nice? Kontakt journalist Morten Nielsen på mori@tv2.dk.