Mindst 265 er dræbt efter militært kupforsøg i Tyrkiet

Et militært kupforsøg blev fredag forsøgt i de to største byer i Tyrkiet. Flere end 265 personer er dræbt.

Kaos i Tyrkiet fredag aften og nat. Eksplosioner, gadekampe og uroligheder i Istanbul og Ankara, efter en del af det tyrkiske militær forsøgte at kuppe den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan og tage magten i landet.

Den seneste melding fra præsidentkontoret i Ankara er lørdag aften, at 265 personer har mistet livet. Tallet omfatter både 161 primært civile og betjente samt 104 militære kupmagere.

Det har tidligere lydt, at antallet af sårede var langt over tusinde mennesker.

I bunden af artiklen kan du se et overblik over, hvordan kuppet startede - time for time.

Den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, fortalte fredag aften, at en del af militæret prøvede at foretage det, der ligner et kupforsøg i landet. Lørdag blev 2839 personer tilbageholdt, mens 29 oberster og fem generaler er blevet fjernet fra deres poster i det tyrkiske militær.

Klokken 02.00 erklærede den tyrkiske efterretningstjeneste kuppet mod præsident Erdogan for "afværget", men ifølge TV 2s korrespondent Steffen Jensen var der stadig kampe i Istanbul lørdag morgen.

I en skriftlig udtalelse sagde den del af militæret, der står bag kupforsøget, tidligt lørdag morgen, at den fortsat kæmper, men lørdag omkring klokken 11.00 fortalte den tyrkiske minister for EU, Omer Celik, at situationen i Tyrkiet var 90 procent under kontrol.

Tyrkiets forsvarsminister siger lørdag aften til nyhedsbureauet Reuters, at kupforsøget er forpurret, og at ingen områder er uden for myndighedernes kontrol, men at det for tidligt at sige, at truslen er helt ovre.

Alle forrædere skal straffes

Ifølge Tyrkiets fungerende stabschef var kupforsøget mod præsident Erdogans regering hovedsageligt iværksat af tropper fra det tyrkiske luftvåben og gendarmeriet.

Han beskylder kupmagerne for at have taget flere af militærets øverstbefalende som gidsler ukendte steder.

Binali Yildirim, den tyrkiske premierminister, siger på et pressemøde, at dødsstraf lige nu ikke er en mulighed ifølge den tyrkiske lov, men at man vil overveje at ændre loven for at sikre, at et kup ikke sker igen.

Han fortæller, at bagmændene er en del af en parallel organisation i militæret.

De tyrkiske myndigheder har lørdag desuden fjernet 2745 dommere fra deres hverv efter kupforsøget mod præsident Erdogan. Det rapporterer tv-stationen NTV ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tv-station brugt som talerør for kupmagere

I Istanbul-lufthavnen Atatürk, området omkring Tyrkiets parlament samt ved Taksimpladsen i Istanbul har der været meldinger om eksplosioner og skyderier.

Den statslige tv-stationen TRT er lørdag nat begyndt at sende igen, efter at der i timevis var sort skærm, efter en fløj af militæret fredag aften menes at have taget kontrollen med netop tv-stationen. Det var på denne station, at det fredag aften blev meddelt, at der var erklæret militær undtagelsestilstand, og at Tyrkiet nu blev styret af et såkaldt fredsråd.

Desuden lød det, at der var udgangsforbud i Tyrkiet.

Efter tv-stationen igen er begyndte at sende - og tilsyneladende ikke under de formodede kupmageres kontrol - sagde nyhedsværten ifølge CNN Türk, at vedkommende blev truet til at læse meddelelser fra kupmagerne op.

Kilder fortæller til Sky News, at miltæret stormede TRT og konfiskeret de ansattes mobiltelefoner.

Erdogan: Gulen er bagmand

Den tyrkiske præsident Erdogan giver skylden for det militære kupforsøg til sin ærkefjende, den 75-årige imam Fethullah Gulen, der lever i eksil i USA.

Gulen er leder af Gulen-bevægelsen og var nær allieret med Erdogan indtil 2013, hvor han blev beskyldt for at stå bag en korruptionsskandale. Efter en tyrkisk arrestordre flygtede han til USA.

Gulen benægter dog at have været indblandt i kupforsøget. Han fordømmer lørdag kupforsøget på den tyrkiske regering og fastholder, at regeringen skal vælges af befolkningen.

Kampvogne og kampfly i aktion

Natten igennem var der voldsomme kampe, eksplossioner og skyderier flere steder i Tyrkiet. Militærhelikopterere skulle have åbnet ild over hovedstaden, ligesom kampvogne omringede en parlamentsbygning og åbnede ild mod bygningen, Millitærhelikopterere skulle blandt andet have skudt mod den tyrkiske efterretningstjenestes hovedkontor.

Derudover spærrede det tyrkiske militær de to store broer over Bosporusstrædet i Istanbul, mens kampfly og helikoptere fløj lavt over byen.

Tv-stationen NTV viste fredag billeder fra Atatürk-lufthavnen, hvor indgangen bliver spærret af kampvogne, og der var meldinger om skud foran lufthavnen, hvor al flytrafik er indstillet.

Fredag blev tyrkiske sikkerhedsstyrker sat ind for at løse situationen.

- Den folkevalgte regering forbliver ved magten. Denne regering går ikke af, med mindre befolkningen kræver det. De ansvarlige kommer til at 'betale den højeste pris, sagde premierminister Binali Yildirim fredag.

Erdogan opfordrer tyrkere til at gå på gaden mod militæret

Ifølge CNN Türk blev Erdogan bragt i sikkerhed - og præsidenten fortalte fredag over Facetime på sin mobiltelefon til CNN Türk, at et mindretal inden for militæret står bag kupforsøget.

Han opfordrede samtidig tyrkerne til at gå på gaden og stå sammen mod kupmagerne.

- Vi vil komme igennem det her, sagde han ifølge CNN.

Rejs ikke til Tyrkiet

Udenrigsministeriets Borgerservice fraråder danskerne at rejse til Tyrkiet - med mindre rejsen er højst nødvendig. Borgerservice skriver i sin rejsevedledning, at sitiuationen i de store byer er anspændt, mens situationen på turiststederne på sydkysten er relativ rolig. Borgerservice anbefaler desuden danskerne at holde tæt kontakt med deres rejseselskab.

Flere af dem har i dag valgt af aflyse deres ture til Tyrkiet.

Time for time: Sådan forløb torsdag aften

21.30: Det tyrkiske militær blokerer broen over Bosporusstrædet i Tyrkiets største by, Istanbul. Kampvogne ruller ud i gaderne, mens lufthavnen i byen bliver lukket ned af militæret, der blokerer indgange og udgange.

22.00: Det tyrkiske statsmedie TRT beretter om, at soldater har overtaget det tyrkiske parlament i hovedstaden Ankara. Der bliver også læst en erklæring op fra militæret, om at militæret vil genindføre lov og orden. Cirka samtidig blokerer kampvogne lufthavnen i Ankara, så fly hverken kan lande eller lette.

23.00: Tv-stationen TRT bliver lukket ned af soldaterne, der støtter et statskup. Tv-stationen genoptager dog senere sendingen med et signal fra London. Det tyrkiske militær meddeler, at der er indført undtagelsestilstand og udgangsforbud i hele landet. Kæmpe mellem præsidentens støtter og militæret begynder på den centrale Taksimplads i Istanbul.

24.00: Militærets kampvogne, der er rullet ud på de tyrkiske gader, bliver angrebet af præsident Erdogans jagerfly uden for parlamentet i Ankara. På samme tid bliver en militærhelikopter, der støtter kuppet på Erdogan, skudt ned af et F-16 fly i nærheden af parlamentet, mens der sprænger en bombe ved regeringsbygningerne.

02.30: Tyrkiets præsident Erdogan, der har været på ferie i Marmaris i lufthavnen i Istanbul. Han sværger hævn over »landsforrædderne« i et tv-interview. Kort tid efter bliver den tyrkiske udgave af CNN lukket af soldater, mens stationen sender live.