Terror i Nice

Johanne så terroren i øjnene: Jeg har aldrig set en voksen mand græde på den måde før

Danske Johanne Nødgaard var kun lige kommet til Nice, da hun pludselig stod midt i det blodige terrorangreb, der har kostet mindst 84 personer livet.

Da Johanne Nødgaard torsdag aften kom kørende i bus på strandpromenaden i Nice, vidste hun ikke, hvorfor der lå to lig på fortovet.

De kunne måske stamme fra et trafikuheld, tænkte hun, men der gik ikke længe, før den 23-årige dansker blev klar over, at hun var midt i noget langt mere alvorligt.

På det tidspunkt havde Johanne Nødgaard, der lige var landet i lufthavnen i Nice, ingen anelse om, at hendes bus var på vej ned ad den vej, hvor en lastbil kort tid forinden havde påkørt og dræbt adskillige mennesker, der fejrede den franske nationaldag.

Men da to new zealandske passagerer efter at have forladt bussen hurtigt kom løbende tilbage og fortalte om skyderier, blev hun klar over, at noget var helt galt og trådte ud af bussen.

- Der lå flere lig langs promenaden, og ambulancerne kørte frem og tilbage meget hurtigt. Jeg har aldrig set så mange ambulancer før, siger Johanne Nødgaard, der til TV 2 fortæller, at det hele virkede surrealistisk.

- Da jeg kom ud var der stadig et par stykker, der gik almindeligt rundt, og en der stod og fiskede. Men der var også mange, der kom løbende, mens andre stod og græd, siger Johanne Nødgaard om de kaotiske forhold på promenaden, hvor særligt en person har sat sig fast i hukommelsen.

- Der kom en mand løbene og skreg og græd. Jeg har aldrig set en voksen græde på den måde før. Det var som om, han selv havde mistet et familiemedlem.

Søgte ly i opgang

Sammen med et par andre passagerer begav Johanne Nødgaard sig ned langs promenaden i håbet om at finde et sted, hvor de kunne søge tilflugt.

De fandt de i en opgang, hvor de fik et par madrasser, noget at spise samt tid til at tænke over, hvad de lige havde oplevet.

- Jeg troede, jeg ville tænke, jeg skulle ringe hjem, men jeg tænkte nærmest ingenting. Det var vildt underligt, siger Johanne Nødgaard, der sammen med et par af de andre gav sig til at se filmen ”Find Nemo” på computeren.

Umiddelbart en noget utraditionel reaktion, men Johanne Nødgaard forklarer, at chokket fra det både uhyggelige og uventede angreb medførte en anerledes reaktion end forventet.

- Vi satte filmen på, fordi vi havde brug for nogle andre lyde end sirenerne, siger Johanne Nødgaard.

Hun fortæller, at hun fra sit arbejde på et plejehjem er vant til at se døde mennesker, men at oplevelsen i Nice torsdag aften var meget anerledes.

- Mange af dem var unge. Det er helt surrealistisk.

Johanne Nødgaard, der kun lige er kommet til Frankrig, planlægger trods den forfærdelige start på ferien at blive.

Fredag skal hun mødes med nogle veninder, som hun skal bo sammen med i en by lidt længere henne af kysten. Men en tur til storbyen Nice, bliver der ikke noget af, siger Johanne Nødgaard, der overvejer at finde en anden vej hjem end via lufthavnen i Nice.