Han gjorde, som IS anbefalede: De havde ikke en chance

Rekonstruktion: Danske vidner beretter om kaotiske scener i Nice. 84 meldes dræbt.

Lastbilen ruller forsigtigt op foran festlighederne.

I første omgang har den cirka ti meter lange lastbil ikke vakt stor opmærksomhed på sin tur rundt i den sydfranske by Nice.

Den er blank hvid - uden hverken logo eller tekst på siderne.

Bare en lastbil.

Bag rattet sidder den 31-årige Mohamad Lahouaiej Bouhel, der er af tunesisk afstamning. Som lokal kender han alt til området langs promenaden ved Middelhavet.

Den store lastbil er blevet lejet nogle dage forinden - og er nu pakket med mindst ét håndvåben og flere granater.

Farten sættes op

Tusindvis af franskmænd og begejstrede turister fejrer Bastilledagen, en fransk nationaldag, i solen.

Det er frihed, vin, strandkant og sommer.

Frankrig har godt nok tabt EM i fodbold blot fire dage forinden, men landsholdet er dog nået i finalen. Præsident Francois Hollande har netop i en tv-transmitteret tale til nationen bebudet, at han vil hæve otte måneders undtagelsestilstand.

Og i morgen giver sangerinden Rihanna koncert i den sydfranske by. Der er en fantastisk stemning. Og nu er der fyrværkeri.

Ved indgangen til promenaden finder nogen lastbilen med nummerpladen 7794 ZN 94 mistænkelig.

Promenaden er spærret af med hegn, og der er ingen adgang for biler på dette tidspunkt. Men Mohamad Lahouaiej Bouhel kører videre.

En mand på motorcykel forsøger at bremse ham, men motorcyklen bliver væltet omkuld og knust.

Uniformerede mænd råber lastbilen an og løber op langs siden på den. Og så sætter den hvide lastvogn farten op og kører direkte ind i folkemængden.

Klokken er omkring 22:35.

Folk havde ikke en chance

Thomas Kristensen - der til dagligt er vært på TV 2 Sporten - er i Nice med sin familie og venner. De syv har spist godt. De har set fyrværkeriet. Og nu venter de på endnu en omgang fyrværkeri i den franske aften.

Og så hører Thomas et brag. Han ser lastbilen bryde gennem en afspærring. Den er blot 15-20 meter væk fra ham.

- Angreb!

- Bombe!

- Terror!

Folk råber og skriger omkring Thomas, der straks sætter i løb. Han løber og løber.

Familien sætter kurs mod deres parkerede bil, de bare vil langt væk, mens folk omkring dem synes at reagere på to vidt forskellige måder:

Nogle gør som Thomas - og springer op fra cafeborde og spæner i panik væk i tilstræbt sikkerhed i restauranter, i butikker og bag biler, palmer eller ved en karrusel på stranden.

Andre går som forstenet på Promenade Des Anglais. Deres hjerner kan tilsyneladende ikke forstå, hvad der sker foran deres øjne.

Thomas forstår hurtigt, at dette ikke er et uheld. Det er ikke et tilfælde. Det er overlagt. Lastbilen kørte for at dræbe.

- Folk havde ikke en chance, vurderer han.

Panik

Lastbilen pløjer med højt fart ind i de tilfældige gæster i en yderst kynisk zigzagbevægelse gennem promenaden.

En af de første dræbte er en midaldrende muslimsk kvinde ved navn Fatima Charrihi. Hun er i Nice med sin familie.

På den åbne promenade flygter folk til siden, mens andre falder over hinanden i ét stort kaos.

Flere bliver ramt i høj fart. Andre mister kontakten med deres børn. Et spædbarn på blot otte måneder i en blå klapvogn bliver senere efterlyst på Facebook.

- Affolement sur la promenade à Nice!, skriver en Twitter-bruger klokken 22:37 som den tilsyneladende første øjenvidneberetning, der bliver sendt ud på de sociale medier:

- Panik på promenaden i Nice!

Nogle bliver dræbt på stedet. I shorts og med åbne skjorter bliver de kort efter fundet af pårørende, venner og tilløbende turister.

Revet bort på et sekund.

Andre bliver hårdt kvæstet af sammenstødet med lastbilen. Nogle af disse mister i løbet af natten livet.

Islamisk Stat og al-Qaeda har tidligere gennem sociale medier og internetmagasiner opfordret til, at man gør netop dette: Kører en bil ind i de vantro.

Vælg en stor bil, lød rådet fra terrororganisationerne.

Det er præcist, hvad Mohamad Lahouaiej Bouhel har gjort.

Vidne: Lastbilen gav fuld gas

Norske Petter Ødegaard husker lyden af bump og skrig, da lastbilen rammer mennesker på fortorvet.

- Jeg troede først, det var et telt, der var blæst sammen, men så så jeg, at lastbilen gav fuld gas. Folk bare sprang væk. Absolut uvirkeligt at se. Folk lå overalt. Folk blev trukket ned under hjulene og lå der. Det tog noget tid, før jeg faktisk indså, hvad der var sket. Da jeg hørte skud, begyndte jeg at løbe, forklarerede han senere til NRK.

I alt mindst 84 bliver dræbt i løbet af natten.

Franskmænd, amerikanere, armeniere, schweizere, russere, tyskere, ungarere, mange nationaliteter. Flere danskere er fortsat meldt savnet.

Mange andre brækker ben og lemmer og efterlades hårdt såret. Voldsomme billeder af sekunderne efter angrebet bliver delt på sociale medier. De viser de dræbte liggenede på asfalten.

Der bliver helt stille på den ellers normalt meget støjende og festlige promenade.

Mindst 27 skud

Efter næsten to kilometers angreb stopper lastbilen endelig sit drabelige forehavende i den franske ferieby. Muligvis fordi chaufføren er blevet beskudt.

To franske politimænd nærmer sig resolut den nu stillestående lastbil.

Betjentene har ingen anelse om, hvad de går ind til. Hvad gemmer der sig i lastrummet? Er bilen armeret? Er der flere gerningsmænd?

De løsner undervejs adskillige skud. Mindst en betjent bliver tilsyneladende beskudt og søger dækning.

Flere skud følger. Videooptagelser afslører lyden af skuddene, og billeder viser de mange skudhuller i forruden på den hvide lastbil. Der er mindst 27.

Siden af bilen er også ramt. Her er yderligere mindst 11 skudhuller.

Så lyser en af betjentene ind af vinduet til førehuset med en lommelygte. Der bliver stille. Der kommer ikke flere skud i natten.

Det hele er overstået på få minutter. Det er som et blink med øjet. Bare meget mere alvorligt.

Frankrig er stadig sårbar

Natten igennem bliver sårede fragtet bort i ambulancer og helikoptere, mens politiet undersøger lastbilen. Her finder de flere europaller og tilsyneladende en cykel.

Frankrig har foreløbig sendt yderligere 10.000 soldater på gaderne til at forøge sikkerheden.

Og i efterspillet må præsident Francois Hollande trække tanken om at løfte undtagelsestilstanden tilbage.

Frankrig er stadig sårbar.

Denne rekonstruktion er bygget på blandt andet øjenvidners iagttagelser fortalt til TV 2, videooptagelser fra sociale medier, New York Times, The Guardian, NRK, BBC, VOX og oplysninger fra franske myndigheder i Nice og Paris.