Terror i Nice

Blodigt angreb i Nice: Det ved vi - og det mangler vi svar på

Et voldsomt angreb ramte den franske havneby Nice torsdag aften. Her er, hvad vi ved.

Klokken 22.30 torsdag aften kørte en hvid lastbil ind i en større menneskemængde på promenaden i havnebyen Nice i det sydlige Frankrig.

Her er, hvad vi ved:

Hvor mange er omkommet?

- 84 personer har mistet livet, lyder det seneste officielle dødstal fra det franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve. Omkring ti af de døde er børn og unge.

- Yderligere 18 personer er i kritisk tilstand, mens 85 er sårede. Blandt de mange kvæstede efter angrebet er én endnu ikke identificeret, oplyser sundhedsministeren.

Hvem er blandt ofrene?

- Der er ikke mange oplysninger om ofrene endnu. En far og hans søn, der begge er fra USA, er bekræftet døde. Det samme er en schweitzer og en russer. Derudover meldes en tysk lærer og to af hendes elever døde i angrebet. Det har Berlins skolemyndighed sagt til RBB, men ingen andre myndigheder har bekræftet det endnu.

- Ifølge den franske premierminister, Manuel Valls, er angrebet en terrorhandling, og den franske anklagemyndighed efterforsker sagen som terror.

Hvem var gerningsmanden?

- Politiet skød og dræbte gerningsmanden, som var føreren af den hvide lastbil.

- Gerningsmanden er den 31-årige tunesiske mand, Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Han var født i Tunesien og opvokset i Frankrig med bopæl i Nice. Manden er tidligere kendt af politiet for vold - herunder hustruvold - og tyveri, men ikke som formodet terrorist. Han er blevet identificeret ved hjælp af fingeraftryk.

- Terrororganisationen Islamisk Stat har lørdag taget skylden på terrororganisationens eget nyhedsbureau, Amaq, ifølge Reuters og AP. De franske myndigheder har dog ikke bekræftet, at det er IS, der står bag angrebet.

- Føreren skulle have fyldt lastbilen med våben og granater, siger den regionale borgmester, Christian Estrosi. En kilde tæt på efterforskningen fortæller, at de våben, der blev fundet i lastbilen var attrapper - altså falske våben.

- Ifølge Christian Estrosi og efterforskningskilder affyrede føreren af lastbilen selv adskillige skud med en pistol, inden han blev dræbt af politiet. Der er endnu uvist, om han forlod bilen eller blev siddende, da han affyrede skud.

- Vidner siger til den britiske avis The Guardian, at føreren af lastbilen kørte i zigzag, så han kunne ramme flest muligt.

- Gerningsmanden havde lejet lastbilen et par dage før angrebet.

- Der er blevet fundet id-papirer - et kørekort og et hævekort, på en fransk-tuneser i den lastbil, der blev brugt til at køre ind i folkemængden. Ifølge det franske medie iTele matcher papirerne den 31-årige mand, som er udpeget til gerningsmand. Derudover har polititet fundet en telefon i lastbilen.

Var der danskere iblandt ofrene?

- Der var masser af turister i byen under angrebet, og Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrer danskere i området til at følge myndighedernes anvisninger og underrette pårørende.

- Borgersevice oplyser til TV 2, at 'færre end ti danskere fortsat er meldt savnet i Nice'.

- Den franske præsident, Francois Hollande, har på baggrund af torsdagens angreb forlænget landets undtagelsestilstand. Frankrig har været i undtagelsestilstand siden terrororganisationen Islamisk Stat angreb flere steder i Paris i november sidste år. Den forlængede undtagelsestilstand skal vedtages af det franske parlament som et lovforslag i den kommende uge.

Det mangler vi svar på

Der er stadig mange ting, vi mangler at få svar på:

- Hvad var motivet for angrebet?

- Handlede gerningsmanden alene?

- Hvem er alle ofrene?

- Hvordan kunne det ske?

TV 2 følger sagen...