Udland

Farverige Boris Johnson ny udenrigsminister: Her har han allerede fornærmet

Boris Johnson bliver ny udenrigsminister i UK. Den kontroversielle politikers fortid gemmer på flere fornærmende udmeldinger. Læs et udpluk her.

Han bliver betegnet som en af Storbritanniens mest farverige og kontroversielle politiske skikkelser. Og nu skal han sidde på posten som landets udenrigsminister.

Onsdag udnævnte premierminister Theresa May Boris Johnson til udenrigsminister, og det er langt fra en politiker uden bemærksesværdige udmeldinger på cv'et, de britiske borgere får sig. 

Gennem sin karriere på den politiske scene har den tidligere London-borgmester formået at fornærme udenlandske regerings- og statschefer med kontroversielle udmeldinger - og det er mere end en gang, skriver CNN og The Guardian.

Nedenfor er et udpluk af, hvad Boris Johnson de seneste år har sagt om sine britiske kolleger og udenlandske stats- og regeringschefer. 

Sagt om...

Barack Obama

Under valgkampen op til briternes Brexit-afstemning beskyldte Johnson senest USAs præsident, Barack Obama, for at være negativt indstillet over for det britiske imperium, fordi præsidentens kenyanske rødder medførte en "nedarvet modvilje" mod Storbritannien.

Donald Trump

Efter Donald Trump i december indikerede, at områder af London var farlige på grund af radikalisering, lød responsen fra Johnson: Den eneste grund til, jeg ikke vil besøge nogle dele af New York, er den reelle risiko for at møde Donald Trump. Til stor ærgelse for Johnson blev han senere forvekslet med Trump på gaden i New York, hvilket Johnson har kaldt for 'et af de værste øjeblikke'.

Hillary Clinton

Før Johnson blev Storbritanniens øverste diplomat, havde han ifølge CNN et lettere akavet forhold til Hillary Clinton. I 2007 skrev han i en klumme i Telegraph blandt andet følgende om Clintons udseende: Hun har farvet blond hår, surmulende læber og en stålsat stirren, som en sadistisk sygeplejerske på et psykiatrisk hospital. Sidste år bakkede han dog en smule på sin kommentar og kaldte Clinton for både 'nådig' og 'charmerende'.

Recep Tayyip Erdogan

Johnson har i et såkaldt limerick, der er en kort og ofte humoristisk form for digt, skrevet om en seksuel akt mellem Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og en ged. I digtet kalder Johnson også præsidenten for 'narrøv'. Johnson vandt 1.000 pund for digtet, der blev publiceret i Spectator som en affejning af Erdogans bestræbelser på at retsforfølge en tysk komiker.

Skandalerne preller af

Udover sine udtalelser - rettet direkte mod bestemte, fremtrædende personer - har Johnson også gjort sig bemærket ved andre lejligheder. Under et besøg i Tokyo i Japan sidste år blev Johnson blandt andet filmet, mens han tonsede ind i en tiårig japansk skoledreng, da han kastede sig mod jorden i et spil rugby på gaden. 

Som gæst i tv-showet med værten David Letterman har Johnson tilbage i 2012 udtalt, at han teknisk set kunne være præsident for USA, da han blev født i New York 19. juni 1964.

Trods adskille farverige udtalelser, bemærkninger og lettere uheldige situationer, har Boris Johnson ofte med sin humor og bramfri stil formået at få flere skandaler til at prelle af og holde fast i opbakningen fra vælgerne.

Johnson var en af frontfigurerne for fløjen, der argumenterede for et brexit. Efter folkeafstemningen blev han også nævnt som en af kandidaterne til at flytte ind på adressen Downing Street 10, selv om han aldrig har haft en regeringspost.