Terror i Nice

84 personer dræbt, 52 i kritisk tilstand: Terrorangreb rammer Frankrig på Bastilledag

En gerningsmand i en lastbil har dræbt mindst 84 personer. Frankrig er igen torsdag aften blevet ramt af terror.

En hvid lastbil er torsdag aften kørt ind i stor gruppe mennesker, som var samlet for at fejre den franske nationaldag, Bastilledagen, i kystbyen Nice i Sydfrankrig.

Det franske indenrigsministerium oplyser fredag, at 84 personer er dræbt. Yderligere 18 personer er i kritisk tilstand og et utal er sårede.

Føreren af lastbilen er dræbt af politiet.

Ifølge Frankrigs premierminister, Manuel Valls, er landet igen blevet ramt af terror.

- Byen Nice er på vores nationaldag blevet ramt af terrorisme. Enorme smerter, landet er i sorg. Men franskmændene vil bestå, skriver han på Twitter.

Efter angrebet udbrød der vild panikstemning i byens gader. 

Alle blev alle opfordret til at søge ind og lukke døre og vinduer.

Kørte zigzag

En tysk statsborger har fanget selve angrebet på video, som viser, hvordan lastbilen sætter farten op, lige inden chaufføren kører ind i menneskemængden.

Vidner siger til den britiske avis The Guardian, at føreren af bilen kørte i zigzag, så han kunne ramme flest muligt, og at gerningsmanden fortsatte sådan i flere hundrede meter.

Lastbilen skulle være kørt gennem en politiafspærring for at komme ind til menneskemængden, som var samlet ved promenaden i byen til den årlige fejring.

Flere tilskadekomne

Vært på TV 2 SPORT, Thomas Kristensen, befandt sig tæt på det dødelige angreb.

- Jeg stod cirka 15 meter fra den lastbil, der kørte gennem afspærringen. Jeg stod sammen med familien, og vi havde været inde og spise og nu skulle vi nyde fyrværkeriet. Samtidig med at der starter et fyrværkeri længere inde på kysten, hører vi et andet brag, da lastbilen rammer afspærringen, siger han til TV 2.

Han uddyber, at påkørslen ikke lignede et uheld.

Hospitalet i Nice søger nu bloddonere, da der mangler blod til at behandle de mange sårede, skriver det franske medie iTele. Bloddonere kan melde sig på 45 Rue Auguste Gal i Nice.

Chauffør dræbt af politiet

Den formodede gerningsmand, der blev dræbt af politiet, er den 31-årige tunesiske mand, Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Manden er tidligere kendt af politiet, men ikke som formodet terrorist.

Der der blevet fundet id-papirer på en fransk-tuneser i den lastbil, der blev brugt til at køre ind i folkemængden - ligesom der er fundet våben og granater.

En kilde tæt på efterforskningen siger til nyhedsbureauet AFP, at de våben, der er fundet i lastbilen var attrapper - altså falske våben. Derudover var den granat, som politiet fandt i lastbilen, "inaktiv".

Efterforskes som terror

Anklagemyndigheden i Paris oplyser ifølge AP, at angrebet efterforskes som terror.

Den franske præsident, Francois Hollande, tager fra det sydlige Frankrig til Paris for at holde krisemøde om angrebet i den sydfranske by Nice.

Præsidenten oplyser på et pressemøde sent natten til fredag, at han forlænger undtagelsestilstanden i landet på grund af det, som Hollande mener, har karakter af terrorangreb.

Udenrigsministeriets Borgerservice skriver på Twitter, at danskere i området skal følge myndighedernes anvisninger og underrette pårørende.