Udland

Sprang ud fra fly med 200.000 dollars: FBI opgiver efter 45 års menneskejagt

En berygtet flykaprer forsvandt i 1971, da han sprang ud fra et kapret fly i Nordamerika. Nu lukker FBI sagen.

Han blev sidst set for 45 år siden, da han - med 200.000 dollars bundet fast til kroppen - sprang ud fra et kapret fly over Pacific Northwest i det nordvestlige Nordamerika.

Siden har FBI ledt efter flykapreren ved navn "D.B. Cooper" - dog uden held - og nu lukker det amerikanske forbundspoliti den langvarige sag, skriver CNN

- Vi er nået frem til, at det er tid til at lukke sagen, fordi der ikke er mere at komme efter. Der ligger mange overvejelser bag beslutningen, men det er på tide, siger specialagent hos FBI Frank Montoya Jr. til CNN. 

Byttede passagerer til kontanter

Episoden fandt sted 24. november i 1971, hvor D.B. Cooper med en enkeltbillet til Seattle steg om bord på et fly i USA i Portland, Oregon. Med sig bar han en bombe, og han beordrede efterfølgende flyet til at lande i Seattle.

Her krævede han 200.000 dollars i kontanter - og en faldskærm - i bytte for 36 de passagerer om bord på flyet. 

D.B. Cooper tvang derefter flyet på vingerne igen, og da det befandt sig over Pacific Northwest, iførte flykapreren sig faldskærmen, spændte de 200.000 dollars fast til kroppen og sprang ud fra flyet.

Fjerner fokus fra andre sager

Siden har politiet efterforsket utallige spor i sagen og tips fra offentligheden, men ingen har resulteret i nærmere opklaring eller svar. 

D.B. Cooper er ikke set af politiet siden flykapringen, og FBI kalder efterforskningen en af de længste og mest udmattende i forbundspolitiets historie.

- Desværre har ingen af de velmente tips eller ny efterforskningsmæssig teknologi givet de nødvendige beviser. Hver gang FBI efterforsker tips, fjerner det resurser og arbejdskraft fra andre sager med et mere presserende behov for opmærksomhed, lyder det fra FBI.

Sagen har siden 1971 været omgærdet af stor mystik og fascination i USA, hvor både efterforskere og amatører har jagtet forskellige teorier om D.B. Coopers - et navn skabt af pressen - sande identitet og hans opholdssted. Hvorvidt manden overlevede det høje spring ud fra flyet er aldrig blevet be- eller afkræftet, ligesom hans sande identitet aldrig er blevet fastlagt.