Udland

Ny dinosaurforskning afslører: Jurassic Park var helt gal på den

Amerikanske forskere har fundet ud af, at dinosaurer slet ikke brølede som dødbringende monstre som i de populære Hollywood-film.

I Hollywood-filmene om Jurassic Park har en række forskellige dinosaurer haft hovedrollerne som aggressive monstre, der med skarpe tænder og et voldsomt brøl skræmmer livet af mennesker, men ny forskning tyder på, at mange af dinosaurerne slet ikke lød så dødbringende i virkeligheden.

Det er tidligere kommet frem, at i modsætning til Hollywood-filmene havde dinosaurerne fjer og farver ligesom fugle, og ifølge forskerne fra University of Texas lød dinosaurerne også som fugle. I stedet for at brøle så det kunne høres flere kilometer væk, mener de amerikanske forskere, at dinosaurerne enten mumlede eller kurrede på samme måde som eksempelvis duer.

- Disse resultater giver en meget anderledes juratid (for 200 millioner år siden, red.). Foruden at dinosaurerne havde fjer har de muligvis også haft en udadbuet nakke og lavet nogle kraftigt stigende lyde med lukket mund, siger forskningsleder og professor Julia Clarke fra University of Texas.

Disse resultater giver en meget anderledes juratid.

Julia Clarke, professor

Dinosaurer lød som duer og strudse

Når næbet eller munden er lukket, kommer lyden i stedet for ud af huden omkring halsen. Ifølge forskerne er strudsen et godt eksempel fra nutiden på, hvordan store fugle – på samme måde som dinosaurer – lyder. Især strudsens parringskald minder om de lyde, som dinosaurerne for omkring 165 millioner år siden lød som. Også den måde, som duer kurrer på, minder om dinosaurlyden.

Der findes ikke nogen fossile beviser, der kan løfte sløret for, hvordan dinosaurerne lød under juratiden, men ifølge de amerikanske forskere er det meget sandsynligt, at det var de fleste dinosaurer, der lød ligesom fugle, især de store dyr.

- For at kunne forstå hvordan dinosaurerne lød, er vi nødt til at forstå, hvordan nutidens levende fugle synger, forklarer Julia Clarke.

For at kunne forstå hvordan dinosaurerne lød, er vi nødt til at forstå, hvordan nutidens levende fugle synger.

Julia Clarke, professor
Dinosaurer har sandsynligvis slet ikke brølt så voldsomt som i Hollywood-filmene.

Fjer, men ikke flyve

Det er ikke første gang, at forskningen stikker i en anden retning end Steven Spielberg-filmen Jurassic Park, der med stor succes havde premiere i 1993 og siden har haft tre efterfølgere – de fleste med Tyrannosaurus i hovedrollen.

I 2009 fandt palæontologer ud af, at de fleste dinosaurer havde fjer og ikke skæl og plader, som man ellers tidligere havde troet.

Både rovdinosaurer og planteædere har fjer, og selv om mange af dinosaurerne nu ifølge forskerne på University of Texas også lyder som fugle, er det de færreste dinosaurer, der har kunnet flyve. De allerførste fugle dukkede i øvrigt op i juratiden for mellem 145 og 200 millioner år siden, og fuglene udviklede sig fra rovdinosaurer, som de derfor også lignede.