Udland

DI: Frihandelsaftale mellem USA og EU kan trække ud

DI forudser, at EU's frihandelsaftale med USA kan trække ud i årevis. Men det gør ikke så meget, lyder det.

Verdens største handelsaftale, som EU og USA nu har forhandlet om i tre år, kan blive stærkt forsinket og måske endda også falde helt på gulvet. Det forudser Romain Pardo, der er politisk-økonomisk analytiker ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles.

 - Der har været adskillige deadlines for at slutte så tidligt som muligt. Nu er vi i juli, og der er mange emner, der ikke er blevet løst endnu, siger Romain Pardo. EU og USA er mandag i Bruxelles gået i gang med den 14. forhandlingsrunde om den transatlantiske frihandelsaftale, TTIP. 

Forhandlingerne skulle efter den oprindelige plan have været afsluttet sidste år, men nu er målet at blive færdig i år, mens Barack Obama stadig er præsident i USA. Men det bliver svært at nå, mener Romain Pardo, der siger, at forhindringerne for en aftale hele tiden er blevet undervurderet.

 - Jeg tror, at der er en stor mulighed for, at det heller ikke lykkes i år, siger Romain Pardo

 - Og hvis der ikke sker et markant gennembrud i år på i det mindste nogle af de kontroversielle emner, kan det sætte hele aftalen på spil. Det er en mulighed, siger han. USA har præsidentvalg til november, mens både Tyskland og Frankrig går til valg næste år.

Alene af den grund mener mange, at en genoptagelse af forhandlingerne nemt kan blive forsinket med et par år. Handelsaftalen er desuden i flere lande, og især i Tyskland, stødt på omfattende folkelige protester. I sidste uge skrev 65 interesseorganisationer et fælles brev til Europaparlamentet. 

Advarede

Her advarede de om, at EU-Kommissionen, der på EU's vegne forhandler med USA om TTIP, overskrider alle "røde linjer".

 - Ved at ignorere Europaparlamentets anbefalinger om at holde kemikalier ude af TTIP, handler kommissionen vores sundhed, miljø og demokrati bort, hed det blandt andet i brevet. EU's svenske handelskommissær, Cecilia Malmström, har flere gange sagt, at EU aldrig vil indgå en aftale, hvis den sænker niveauet for beskyttelsen af forbrugerne, fødevaresikkerheden eller miljøet. En anden stor forhindring for en aftale er især fransk frygt for, at TTIP vil skade Frankrigs i forvejen kriseramte landmænd. 

Samtidig er Storbritannien, der hidtil har været en af aftalens store støtter, nu på vej ud af EU-samarbejdet. Derfor anser underdirektøren i Dansk Industri, Peter Thagesen, det heller ikke for "overvældende sandsynligt", at verdens største handelsaftale falder på plads i år, selv om forsøget skal gøres.

 - Vi er godt klar over, at det kan komme til at trække ud. Men det gør heller ikke så meget, siger Peter Thagesen. 

- Jeg går ikke så meget op i, om det tager seks, otte eller ti år at få en aftale på plads. Det vigtigste er, at vi får en god og ambitiøs aftale, siger han.