Udland

Obama og Cameron siger farvel til Nato-topmøder: - Skru op for jeres forsvarsbudgetter

For både Barack Obama og David Cameron er Nato-topmødet i Warszawa deres sidste. TV 2 var med, da de sagde farvel.

I hjørnet af et polsk fodboldstadion, på en talerstol i et proppet pressetelt, sagde Barack Obama lørdag aften farvel til Europa og sine allierede i Nato foran hele den tilrejsende verdenspresse.

Det er nemlig den amerikanske præsidents allersidste Nato-topmøde. Og Ifølge flere internationale medier er Obamas besøg i Warszawa med stor sandsynlighed også hans sidste besøg i Europa, inden hans præsidentperiode løber ud.

- Dette er mit sidste Nato-møde. Gennem hele min tid på posten har en af mine topprioriteter været at styrke vores alliancer, især med Nato. Og når jeg reflekterer over de seneste otte år, både hvad angår fremdrift og forandringer, så kan jeg sige med selvtillid, at vi har leveret på det løfte, siger Obama.

- Nato er stærkere og mere parat end nogensinde før, siger han.

Opråb til Europa: Brug flere penge på forsvar

Mens mange af journalisternes spørgsmål primært var rettet mod politidrabene i Dallas og racevolden i USA, så fik den amerikanske præsident også rundet Nato-topmødets mange dagsordner. Her fik han især sendt en lille stikpille afsted mod sine europæiske allierede.

Når det kommer til de europæiske landes villighed til at bruge penge på forsvar, så mener han, at det stadig halter. Der er stadig mange lande, der skal gøre en større indsats for at leve op til målet om at bruge to procent af deres BNP til forsvaret.

- For dem af jer, der laver regnestykket, så rammer størstedelen af de allierede stadig ikke de to procent. Der er bred anerkendelse af, i lyset af de trusler vi står overfor, at vi har brug for, at alle gør det bedre, siger Obama på pressemødet.

Obamas opråb rammer også Danmark. Vi er nemlig et af de lande, der ligger langt nede på listen. I øjeblikket bruger Danmark kun det, der svarer til 1,17 procent af BNP, og landet har lange udsigter til at nå målet på de to procent.

Brexit-ramt Cameron: vi er stadig en udadvendt nation 

Til Camerons afsluttende pressemøde, der fandt sted et par timer før Obamas, var pressen også mødt talstærkt op. Pressemødet foregik i et lille rum på størrelse med et klasseværelse og altså langt fra i de samme store omgivelser, som Obama fik lov at holde sin afsluttende Nato-performance i.

Cirka 50 journalister og knipsende fotografer og kamerafolk – primært fra Camerons hjemland – prøvede at tvinge svar ud af deres premierminister primært om den kaotiske indenrigspolitiske situation i Storbritannien og formandskabskampen i det konservative parti.

Men Cameron undlod at svare på de fleste. Hvad angår Nato, slog Cameron fast i en meget seriøs tone, at briternes nej til EU ikke vil få nogen indflydelse på landets stærke position i Nato. 

- Jeg vil understrege, at selvom Storbritannien forlader EU, så trækker vi os ikke fra hele verden. Og vi vender heller ikke ryggen til Europa eller europæisk sikkerhed. Vi vil fortsætte med at være en udadvendt nation, som værner om vores værdier over hele verden, siger David Cameron.  

Den britiske premierminister bliver på sin post, indtil hans parti har valgt en ny leder i september. Men nu er det altså også ved at være slut med topmøder for hans vedkomne. Både hvad angår EU og Nato.