Udland

Nye uroligheder i USA: Politi i kamp mod demonstranter i flere byer

Demonstranterne er utilfredse med politiets behandling af sorte amerikanere. I flere amerikanske byer er der uroligheder.

En demonstration i den amerikanske by Phoenix har lørdag morgen dansk tid udviklet sig dramatisk.

Politiet har affyret peberspray mod en større gruppe demonstranter, hvor flere har kastet sten mod betjente.

Optøjerne kommer efter, fem politibetjente torsdag aften lokal tid blev skudt og dræbt i Dallas under en demonstration mod politiets behandling af sorte amerikanere, efter at to sorte mænd er blevet dræbt af politiet i henholdsvis Minnesota og Louisiana i denne uge.

Ifølge lokalmediet azcentral.com forsøger demonstranterne at komme ned på en motorvej, men det har politiet indtil nu forhindret. Azcentral.com skriver, at politiet har erklæret demonstrationen ulovlig, og ifølge Fox News' lokalafdeling i Phoenix er mindst en person anholdt.

Laura Gomez, der er journalist hos azcentral.com, er på stedet, og hun fortæller ifølge CNN, at politiet forsøger at få demonstranterne til at gå hjem.

- Der er en politihelikopter flyvende over dem, der opfordrer folk til at gå hjem, men der er stadig nogle, der er meget vrede, siger Laura Gomez og fortæller videre om politiets brug af peberspray:

- Folk begyndte at løbe den modsatte vej. Der var et øjeblik af panik. Folk mistede deres telefoner, de mistede deres briller, og de mistede deres venner.

Modstand mod demonstrationen

Demonstrationen i Phoenix er arrangeret af borgerrettighedsaktivisten Jarrett Maupin, men han har efter skyderiet i Dallas fredag mødt modstand fra både det lokale politi, borgmesteren og andre borgerrettighedsorganisationer, som har ønsket den udsat.

Organisationen "Blac Lives Matters", der kæmper for sortes rettigheder, tog fredag afstand fra demonstrationen i Phoenix.

- Vi har intet at gøre med den. Jarret Maupin repræsenterer ikke Arizona Black Lives Matter, og hans event er ikke sanktioneret af os, siger talsmand D. Walton ifølge Fox News.

Uro flere steder i USA

I Baton Rouge i delstaten Louisiana, hvor 37-årige Alton Sterling tirsdag blev skudt af to hvide betjente, er der også konfrontationer mellem demonstranter og politi lørdag morgen dansk tid.

Ifølge Brynn Stole, journalist på The Advocate, er mindst syv personer blevet anholdt på få minutter.

Der har fredagen igennem været demonstrationer i mange amerikanske byer, og ifølge CNN er der fortsat også mennesker i gaderne i Atlanta. Ifølge byens borgmester er under ti personer blevet anholdt.