Udland

Flere alvorligt kvæstet under højdramatisk spansk tyreløb

Fredagens tyreløb i Pamplona var det mest dramatiske i mange år.

Når en stor gruppe mennesker løber rundt i snævre brostensgader med en horde af rasende tyre efter sig, er der stor risiko for ulykker.

Men under fredagens udgave af det traditionsrige tyreløb i den nordspanske by Pamplona gik det alligevel noget værre, end det plejer.

Mindst syv personer blev stanget af tyre, og af dem er to alvorligt såret.

San Fermin-festivalen, som tyreløbet er en del af, skriver på sin hjemmeside, at en lokal mand fra Pamplona var det første offer.

Manden, der havde deltaget i løbet mange gange før, blev stanget i benet kort inde i løbet og efterfølgende kørt til hospitalet med alvorlige skader.

Sydafrikaner stanget i maven

Ifølge arrangørerne indtraf fredagens mest 'spektakulære stangning', da en 73-årig sydafrikaner blev hårdt såret efter at være blevet stanget i maven af en tyr.

Yderligere fem personer var også i nærkontakt med hornene, mens ni fik andre skader, men ifølge arrangørerne er ingen af dem kommet noget alvorligt til.

Fredagens løb var - målt på antallet af stangninger - det mest dramatiske siden 2007 og bliver af arrangørerne beskrevet som 'højdramatisk'. De mange uheld fredag kom efter et forholdsvist roligt åbningsløb torsdag, hvor fem personer blev såret, men ingen stanget.

På sin hjemmeside rangerer arrangørerne hvert løb på en skala fra nul til 100, hvor 100 er farligst, og her får fredagens løb en høj score på 90.

Dødsfald og blodige protester

Siden 1911 har 15 personer mistet livet i forbindelse med tyreløbene i den nordspanske by, som typisk er overstået inden for fem-seks minutter.

Løbet ender i tyrefægterarenaen, hvor tyrene senere på dagen skal møde matadoren, men selvom mange turister hvert år strømmer til byen for at tage del i festivalen, er San Fermin ofte genstand for hård kritik.

I tirsdags demonstrerede omkring 100 halvnøgne mænd og kvinder mod løbene, hvor mange tyre både bløder og lider længe, inden de dør. Det gjorde de indsmurt i kunstigt blod og iført horn for at markere deres afsky.

Ifølge AnimaNaturalis og PETA, der stod bag protesten, bliver omkring 50 tyre dræbt eller mishandlet under festlighederne, skriver Reuters.

Flere spanske byer afholder henover sommeren festivaler, hvor tyre er en del af arrangementet. Men internationalt er San Fermin den mest berømte og tiltrækker tusindvis af mennesker. Festivalen, der i løbet af de otte dage byder på tyreløb hver morgen og tyrefægtning om aftenen, slutter ved midnat 14. juli.