Her er de fem myter, som Nato nu håber at knuse: Nej, vi omringer jer ikke
Den vestlige forsvarsalliance forsøger hverken at marginalisere eller omringe Rusland, lyder det i myteknuser.
Før et Nato-topmøde i Polen fredag og lørdag har den vestlige forsvarsalliance identificeret fem myter, som den mener, at Rusland udbreder om militæralliancen.
Her er Natos påstande om myter - og dens svar:
1) Nato forsøger at omringe Rusland
SVAR: Ruslands grænse strækker sig over mere end 20.000 kilometer. Kun 1215 kilometer grænser op til Nato-lande. Nato bygger ingen baser langs Rusland. Alliancen har kun en betydelig militær tilstedeværelse i Afghanistan, Kosovo og Afrikas Horn. Disse tre missioner er godkendt i FN’s Sikkerhedsråd med Ruslands accept.
2) Nato forsøger at marginalisere Rusland
SVAR: Siden begyndelsen af 1990’erne har Nato forsøgt at opbygge et samarbejde med Rusland. Partnerne har underskrevet flere aftaler. I Nato-Rusland-rådet holdes møder - senest i april og igen umiddelbart efter topmødet.
Efter Ruslands fremmarch i Ukraine er det praktiske samarbejde afbrudt, da russerne krænker aftalen.
3) Natos missilforsvar er rettet mod Rusland og Iran-aftalen beviser det
SVAR: Alliancens missilforsvar er ikke designet eller rettet mod Rusland. Det udgør ingen trussel mod Ruslands strategiske forsvar.
Natos missilforsvar i Polen og Rumænien kan ikke skyde interkontinentale missiler fra Rusland ned. Atomaftalen med Iran omhandler atomvåben og sikrer ikke mod spredning af missiler.
4) Natos øvelser provokerer og truer Rusland
SVAR: Ethvert land har ret til at gennemføre øvelser, så længe det sker i overensstemmelse med internationale regler: Omfang oplyses, og observatører kan få adgang. Alliancen overholder Wien-aftalen. Den giver besked, hvis flere end 9000 mand deltager. Omvendt har Rusland flere gange afviklet øvelser uden varsel. Det truer stabiliteten.
5) Natos politik om åbenhed skaber splittelse
SVAR: Politikken om at holde døren åben for medlemmer har ophævet splittelsen efter Den Kolde Krig. Nato har været med til at sprede demokrati og stabilitet.
Medlemskab af Nato er et frivilligt valg.
Kilder: Natos pressetjeneste